Държавата ни стана „неизвестен извършител“

  • 12 декември 2019 16:52

  • 4988
  • 0
Държавата ни стана „неизвестен извършител“
© Колаж: Novini.bg

Какъв е смисълът от закони и наредби, щом изпълнението и спазването им са поверени в ръцете на „неизвестен извършител“?

Какво искам да кажа ли? Този, който се грижи за спазването, е винаги „неизвестен“, когато става дума за настъпване интересите на големите играчи, обвързаните политически, престъпниците с дебелите връзки… сещаш се. В този случай удобно се размиват всички отговорности и всеки намира за необходимо да ни каже, че „това не му е работа“. И, ако на някой все пак му е, той така се е окопал, че и с багер не могат да го изкарат. Или пък закъснели проверки, удобно забавени, показват, че всичко е законно, точно, в норма и нищо страшно няма…

Правейки това, те очевидно съдействат за продължаване на престъпната практика и се превръщат в съучастници, извършващи престъпна дейност. И понеже да са „неизвестни“ им е номерът в живота, ето как се превръщат в „неизвестен извършител“. Държавният орган извършва престъпление срещу теб, но отговорността е така размита, че си остава „неизвестен извършител“. 

Носят се заплахи, че който гори гуми, ще бъде здраво санкциониран, че може би дори пращан в затвора. И, да – правилно предполагате, че „жертвите“ на тази справедливост ще са 99,9999% бедни, необразовани и беззащитни хора и 0,0001% фалшиви герои, фирми с несъществуващи и неоткриваеми собственици и подобни фантоми. Да… 100% обикновените бедняци ще изядат дървото.

Фандъкова: ГЕРБ внася утре искане за закон срещу горенето на отпадъци

През това време бизнесмените с политически гръб ще внасят вагони с по 800 тона боклук за горене. Този беше хванат. Но от италианската полиция. Затвори очи и се опитай да си представиш какво се случва с тази влакова композиция, веднъж стигнала до България. Кой и как я проверява? Кой се осмелява, разбирайки чия е, да я спре, санкционира, да потърси отговорност от собственика, от горящия 800 тона боклук? М? Представили си? Щото, най-вероятно Киро Кимбеца от Фарфъково ще отнесе и глоба, и присъда за четирите изгорени гуми. 

Тези 800 тона бяха спрени (пак подчертавам: в Италия). Колко други не са били спрени? Колко други тепърва няма да бъдат спирани? Наркокартелите отказват ли се от бизнеса, ако им заловят един влак или кораб? Не мисля. 

Спипаха над 800 тона пластмасов боклук от Италия за България 

В България дори заловените в прегрешение отричат до последно и протакат делата. Знаят, че все някъде могат да пробият с подкуп, вместо с глоба или много по-страшното!—спазване на правилата… (ужас!)

За сравнение:

Германия глоби стоманопроизводители с 646 млн. евро заради картел

„Германия глоби стоманопроизводители с 646 млн. евро заради картел“… 

Виждаме, че: „Компаниите веднага признаха обвиненията и се съгласиха на споразумение“. 

Да… защото знаят, че са в нарушение. Знаят, че държавата ще впрегне цялата си машина, за да го докаже, а всяка една държава МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ, стига да иска. Те знаят, че германската държава ИСКА. И ще го направи. И знаят, че ще им се види тесен светът. Затова признават и правят споразумение. 

Докато картелите в България… О, Боже, защо въобще да похващам и тази тема! То не са ли при горивата, телекомуникациите, застраховките, банките, толпофик… щях да напиша Топлофикация, ама се сетих, че там пък си е чист монопол, та не им трябва картел. 

И…? За какво са ни закони и наредби? 

„Междувременно бившият съдия и член на Софийската адвокатска колегия Стоян Мадин подаде сигнал до главния прокурор с искане за започване на досъдебно производство за състоянието на въздуха в столицата. Според него прокуратурата трябва да провери дали данните за състоянието на въздуха в София са верни, кои са длъжностните лица, отговарящи за чистотата на въздуха и какви мерки са взели, както и дали има укриване на информация, разпространяване на неверни данни и бездействие от страна на отговорните местни и държавни власти“, ни съобщава Свободна Европа. Мадин дори е цитирал членове от Наказателния кодекс. Вие… чудя се как да ви питам: вие оптимисти ли сте по въпроса? Очаквате ли да бъдат намерени „отговорни“? дори не се хабя да питам: очаквате ли санкции? Просто питам дали ще се намери кой е отговорен. Или все още отговорността ще бъде мистерия по-голяма от строежа на пирамидите? 

И…? За какво са ни закони и наредби? И най-добрите да имаме, щом няма кой да се грижи за тях, ние сме просто племе в джунглата и се оправят само ония, които познават големия вожд.

Да го дишаш бе, нещастник!

Последвайте канала на

Александър Томов
4988 0

Водещи новини