Древни находки и нови открития показват в НИМ

  • 12 декември 2019 07:42

  • 460
  • 0
Древни находки и нови открития показват в НИМ
©

Изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019" ще представи на широката публика значимите находки на музейните археолози, открити през настоящия сезон. Събитието ще се състои в Кръглата зала на Националният исторически музей /НИМ/ днес от 16.00 часа, съобщиха от НИМ.

Сред експонатите са микенска керамика от късната бронзова епоха, златни пръстени от Калиакра и изключително ценни византийски монети.

За първи път ще бъде показан най-впечатляващият предмет от гробните дарове - масивен златен пръстен, открит в средновековната морска столица на България - Калиакра. Пръстенът има много детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е намерен в един от гробовете на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица, известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през 14-ти век. Посетителите ще имат възможност да видят и красив стъклен съд, открит в гроба на покойника, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките, разказват от НИМ.
Друг акцент в изложбата е изключително рядка колективна монетна находка от късноантичната и средновековна крепост - "Балък Дере", намираща се на територията на община Ивайловград. Монетите са изработени от сребро и злато, извънредно тънки и чупливи, но добре запазени, което ги прави много ценни. Монетното съкровище на Алексий Първи Комнин е изключително рядко, допълват от НИМ.

Една от големите изненади за археологическия екип през този сезон е намирането на пласт с материали от Архаичната епоха /7-ми, 6-ти в. пр. Хр./. Под подовото ниво на една от богатите византийски къщи са били намерени десетки фрагменти от рисувани керамични съдове, дело на първите гръцки заселници в тази част на Черноморието. Сред редките находки са и бронзови стрели-монети, предхождащи първите гръцки монети на Аполония Понтика, както и гръцка бронзова стрела от 7-ми в. пр. Хр., разказват още от НИМ.

През тази година археолозите от Националния исторически музей са осъществили археологически разкопки на шестнадесет обекта и два теренни обхода. Проучените обекти са селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища. Били са открити голямо количество движими културни ценности, обхващащи почти всички археологически периоди от късната праистория до българските земи и средновековието. От НИМ определят настоящия археологически сезон като изключително успешен, изпълнен с нови уникални открития и находки под научно ръководство на Бони Петрунова, Иван Христов, Мариела Инкова, Маргарита Попова, както и Виолина Кирякова, Виолина Кирякова, Мартин Христов и Ивайло Кънев, Павлина Девлова, Панайот Антонов, Илия Киров и Елена Ендарова, допълват от НИМ.

Изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019", с куратор Петранка Неделчева ще продължи до 17 февруари 2020 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини