Успешни са изпитанията на модернизирана бойна машина БМП-2М на пехотата

  • 11 декември 2019 17:22

  • 1786
  • 2
Успешни са изпитанията на модернизирана бойна машина БМП-2М на пехотата
© Министерство на отбраната

Модернизирана бойна машина на пехотата БМП-2М, създадена на базата на БМП-1 руско производство, бе представена на Централния армейски полигон „Змееево“ днес.

Изпитанията наблюдава заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Вижте Гергьовденския парад на Въоръжените сили

„Изпитанията на модернизираната бойна машина на пехотата (БМП) минаха успешно. Бяха поразени целите на близка и далечна дистанция. Предстои да бъде направен анализ от експертите в Сухопътните войски и ако се потвърди необходимостта от демонстрираните нови способности на модернизираната БМП ще се премине към процедура по доставка в съответствие със законодателството“, коментира заместник-министър Величков след направените изпитания.

Той отбеляза, че е необходимо българската отбранително-технологична индустриална база да се развива с темпо, което да догонва повишените изисквания на Българската армия.

„Всеки лев, вложен за развитието на българската икономика е добре вложена инвестиция. Добре би било доставката на ново въоръжение да е съпроводено с индустриално сътрудничество с български партньор, а още по-добре, когато самата разработка е на българска компания в сътрудничество с военно-ремонтните заводи на ТЕРЕМ“, посочи заместник-министър Величков и допълни, че това дава сигурност на доставките при изпълнение на възстановителни и ремонтни дейности.

Демонстрираната днес модернизация се състои в монтажа на нов купол с 30-мм оръдие, ПТУРС и 7,62-мм картечница. Куполът е двойно брониран по съвременна технология. Оръдието е стабилизирано по време на движение.

Бойният модул разполага с оптико-телевизионна система и видеомонитор. Корпусът на базовата машина е снабден с допълнителни люкове за десанта. Предложението за модернизацията е на българската фирма „Металика –АБ“ ЕООД, а монтажът на бойния модул и неговата адаптация към наличната БМП-1 са извършени от „Терем-Ивайло ЕООД, Велико Търново“. Благодарение на това БМП-2М е получила нови, по-високи бойни способности.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1786 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.12.12 | 01:32

2

Охо

2019.12.11 | 19:51

1

аха

Добави коментар

Водещи новини