Зачестяват инцидентите в планините

  • 11 декември 2019 09:33

  • 206
  • 0
Зачестяват инцидентите в планините
© Pixabay

Зачестяват инцидентите в планините през последните години, каза пред Радио „Фокус“ Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

Според него това дава ясна тенденция, че подценените условия в планините водят до повишаване на рисковите ситуации. Емил Нешев допълни, че всички отряди на спасителната служба са в готовност за зимния сезон.
Спасиха мъж в района на връх Ботев

„По ски курортите колегите са в пълна готовност и очакват всеки момент откриването на сезона. Предполагаме, че това ще се случи тази събота и неделя в повечето курорти в България, така че сме в пълна готовност като оборудване и като личен състав. Във всеки един смисъл сме готови за посрещането на зимния сезон“, каза той.

Емил Нешев уточни, че в момента в планинска служба има около 22 спасителни кучета, а поне 10 от тях са експертен клас „C”, който е оперативен и може да извършва всякакъв вид дейности.

Съществуват трудности в дейността на планинските спасители, каза още той. Сред тях липса на нормативна уредба, която да освобождава доброволците по време на акции или учебен процес, финансови затруднения и липса на хеликоптерно спасяване.

Последвайте канала на

Novini.bg
206 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини