Столична община с призив: Използвайте градски транспорт, а не автомобилите си

  • 09 декември 2019 08:03

  • 578
  • 3
Столична община с призив: Използвайте градски транспорт, а не автомобилите си
© Булфото (архив)

Показанията на станциите към 7 ч. тази сутрин са под 50 микрограма, с изключение на станцията в "Младост", където тези стойности са по-високи. Вчера резултатите показаха 150 микрограма в кв. Надежда, което е три пъти над нормите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Комисията по околна среда в СОС Лорита Радева. 

"Зеленият билет се въвежда при показания на 2 станции за над 200 микрограма фини прахови частици. Кметът Фандъкова и Столична община работят, за да не се стига до тези стойности. Призоваваме гражданите да използват градски транспорт, а не лични автомобили", каза още тя.

Завишени нива на фини прахови частици във въздуха над София

"Автомобилите са замърсители, но за да може да се ограничи замърсяването, ще се разработят еко стикери. Еко стикерите са на етап обсъждане, но трябват законодателни промени, за да се прокара", разкри Радева.

"Не се дистанцираме от данните на гражданските организации, но следва да се отчита, че в дните с мъгла има едно въздействие на водните частици във въздуха, а данните се нуждаят от известна корекция при анализ", коментира Лорита Радева.

"Преди 2 дни имаше проверки във Виетнамските общежития, като установихме, че повечето домакинства вече се отопляват на ток. Ще се правят проверки и по строежи, където има "генериране на емисии". Ще има и извънредни проверки на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици", допълни председателят на Комисията по околна среда в СОС.

Нено Димов за въздуха: Париж е по-замърсен от София

"Голяма част от бюджета на Столична община отива за екология. Има решение да се мият улиците на София 24 пъти годишно на дюзи и 4 пъти основно", завърши Лорита Радева. 

Повече за стойностите на ФПЧ и времето може да следите на VremetoDnes.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
578 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
мда

2019.12.09 | 12:02

3

Лошото е, че и да не се карат автомобили резултата най-вероятно ще е долу горе същия. Най-големите замърсители са заводите и тия където горят отпадъци.

Дедо

2019.12.09 | 08:59

2

А къде е прословутият ,,зелен'' билет?

БАЙ ШИЛЕ

2019.12.09 | 08:35

1

А кога, общинарите начело с кметицата, депутатите и всички хора на властта ще ни дадат пример, използвайки те самите градския транспорт, когато е замърсен въздуха ???!!! Когато го направят те, със сигурност ще го направят доста хора включително и аз !!!!

Добави коментар

Водещи новини