Папа Франциск въздигна в епархия католическата екзархия у нас

  • 07 декември 2019 13:21

  • 810
  • 3
Папа Франциск въздигна в епархия католическата екзархия у нас
© Народно събрание

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържествена литургия в католическия катедрален храм „Успение Богородично“ в София.

 

Префектът на папската конгрегация за Източните църкви кардинал Леонардо Сандри води тържественото богослужение, по време на което се извърши каноничното издигане на апостолическата екзархия за католиците от източен обред в България в ранг на епархия с име „Софийска епархия Свети Йоан XXIII за католиците от византийско-славянски обред в България“.

Папа Франциск въздигна новата епархия на 11 октомври 2019 г., когато Католическата църква отбелязва литургичния празник на Св. Йоан XXIII. За първи епархиен епископ папата назначи Негово Преосвещенство Христо Пройков.

Радев присъства на католическата Света литургия

По време на тържествената литургия днес беше публично прочетена и обявена папската була на латински и български и беше интронизиран новият епархиен владика, като беше възкачен на владишкия трон и му беше връчен епископския жезъл, т.е. символите на управлението, което поема.

Новата софийска източно-католическа епархия Св. Йоан XXIII е наследник на акта на присъединяване към католическата църква, извършен от група видни българи в Цариград през 1860 г. в хода на борбите за българска църковна независимост. През 1925 г. папата изпраща монсеньор Анджело Ронкали да възстанови и създаде подходяща за новата обстановка църковна структура за български католици от източен обред. Така през 1926 г. е основана Апостолическата екзархия, която днес получава статут на Епархия. Създателят на Апостолическата екзархия монсеньор Ронкали е избран в средата на миналия век за папа и приема името Йоан XXIII, а през 2014 г. е канонизиран за светец.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
810 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
"Браво"!

2019.12.07 | 23:02

3

Издигаме се в сан при Сатаната!

Ннннмммм

2019.12.07 | 15:21

2

А бе тази кърджалимка да не е икудкудякала ега наглата дрисла

2019.12.07 | 13:39

1

НАРИТВАНЕ НА СЛАВЯНСКИ ЗАДНИЦИ

Добави коментар

Водещи новини