СДС: Преди 100 години беше подписан Ньойския договор, който слага край на мечтите на българите за обединение

  • 27 ноември 2019 09:17

  • 699
  • 2
СДС: Преди 100 години беше подписан Ньойския договор, който слага край на мечтите на българите за обединение
© СДС

Днешният ден е един от най-пагубните в българската история. Това се посочва в позиция на СДС по повод навършването на 100 години от подписването на Ньойския договор.

„Преди 100 години беше подписан Ньойския договор, който слага край на мечтите на българите за обединение. Вместо това, стигаме до национална катастрофа! Над 120 000 жертви, 2.250 млрд. златни франка репарации, плащане в натура под формата на животни и зърно, армията ни – от най-голямата в света по брой на глава от населението, е намалена до 33 хил. души, голяма част от оръжието ни е отнето от победителите – това е тежката равносметка след Първата световна война“, посочват от СДС.

Навършват се 100 години от подписването на Ньойския мирен договор

Според партията България е поставена в унизително положение. „Всичко това води до поредица от трагични събития в българската история, с много кръв и репресии. Въпреки тази нерадостна участ, само след непълни 20 години, през 1939 г., страната ни се възражда икономически, българите са наричани прусаците на Балканите и България е сравнявана с Швейцария на Балканите. Тези исторически уроци показват, че когато намерим сили да загърбим тясно политическите си различия, научим се да носим отговорност и да работим заедно за каузите на България, можем да постигнем успех, какъвто очакват днес българските граждани - за икономически възход и повишаване на доходите“, добавят от СДС.

„Днес, 100 години по-късно, трудно можем да си представим цялостните измерения на човешката и националната трагедия, сполетели отечеството ни в онези дни. Днес ние дори не говорим за това. Отбелязваме само датата в историческия си календар. А трябва да си спомняме и да вадим поуките от историята ни. Защото само в паметта на народа ни се крие умението да възкръсваме, да преодоляваме несгодите, без да се самосъжаляваме, да оцеляваме без да потъпкваме националното си самочувствие“, посочват от партията.

„На днешния ден, повече от всякога, в СДС сме убедени, че си заслужава да продължим усилията ни за намиране на съюзници за постигането на очертаната от нас цел - икономическо възраждане и двойно увеличение на доходите на българите през следващия управленски мандат. България има всички предпоставки за това, нужни са само още повече воля и съгласие между всички политически сили за националните приоритети“, се посочва още в позицията на СДС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
699 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.11.27 | 09:54

2

В момента политиците в България са като в притчата за орела, рака и щуката. За да оцелеем и просперираме, наистина трябва обединение. Обединението прави силата.

Иво

2019.11.27 | 09:48

1

Интересното е защо точно в Ньой се подписва тоя договор? И каква картина има в стаята, която подписват договорът? Някой да е чувал за граф дьо Ньой?И как Цар Калоян буквално публично унижил? Как кръстоносците безчинствали в нашите земи, получили заслуженото си? И то християнски земи! Всичко е заради близо 700 годишна таена жажда за мъст към България, от страна на хора членуващи н тайни организации, като рицари темплиери, масони и други подобни. Организации, в които членуват хора, които и сега дърпат конците. Хора на най-високи постове в държавите по света.

Добави коментар

Водещи новини