Евдокия Манева: Заради колективната безотговорност, няма да се намери виновник за кризата с водата в Перник

  • 24 ноември 2019 17:56

  • 754
  • 2
Евдокия Манева: Заради колективната безотговорност, няма да се намери виновник за кризата с водата в Перник
© Булфото (архив)

Водната криза в Перник е в резултат на много лошо управление на всички нива.

Това каза в предаването „120 минути” по БТВ Евдокия Манева, бивш министър на околната среда и водите в периода 1997-2001 г. и зам.-министър в три правителство. По думите ѝ институциите са проявили безхаберие – от ресорните министерства до кмета. „Това означава липса на контрол, ниска квалификация на работещите, партийна намеса в кадровата политика и ниска култура на нашето население по отношение на ползване на този ресурс”, коментира Манева.

Прокуратурата подхвана безводието в Перник

Бившият еко министър посочи, че всички отговорни са мълчали за проблема с водата. Тя каза още, че сушата не е виновник за ситуацията. Манева заяви, че всеки българин годишно разполага средно с 9 хил. куб. м. вода, което е добър показател, критично е когато тази цифра е под 5 хил. „В Перник много добре са знаели за какво става дума. Кметът си е мълчал, мълчали са хората от Общинския съвет – не само управляващите, но и опозицията, мълчал е областният управител – тя е тази, която всяка година трябва да подготвя доклад за състоянието на язовира, но прекият виновник са ВиК”, заяви експертът.

Според Манева виновник за кризата с водата няма да се намери заради колективната безотговорност. Експертът коментира, че сега ситуацията няма да повтори водния режим в града през 1993 г., когато перничани са ползвали ресурса по график цели две години. „Синоптиците вещаят снежна зима, аз съм сигурна, че в района на Перник има и други водоизточници, просто трябва да се намери решение как да се използват”, допълни тя.

Кметът на Перник: Перничани да се успокоят, според разчетите март месец ще имаме вода

По думите ѝ във всяко ВиК-дружество в страната има назначен партиен послушник, който изпълнява решенията на местните партийни величия. Манова заяви, че настоящият областен управител на Перник Ирена Соколова трябва да подаде оставка, отговорност трябва да поемат контролните органи и министерствата. „И двамата министри през септември месец на въпроси в Народното събрание оптимимистично отговарят, че там няма проблем. Значи някой ги е излъгал. Трябва се открие кой е този партиен шеф, който е наредил тази информация да не стигне до хората. Това е глупаво решение, защото никой не забравя такива нелепи неща”, каза Манова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
754 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.11.24 | 23:12

2

Голям праз

Шопендар

2019.11.24 | 20:58

1

Това е управленската система в България от 9.9.44та досега,която не се променя с нежни революции,а само с тояга.

Добави коментар

Водещи новини