Ако срещнете мечка или вълк в гората - запазете спокойствие

  • 24 ноември 2019 13:27

  • 8085
  • 7
Ако срещнете мечка или вълк в гората - запазете спокойствие
© Pixabay

Вълци са срещнали двама младежи от София, които оцеляха по чудо преди седмица. Близо денонощие те бедствали в Стара планина над Калофер. Младежите преживели истински кошмар. След като видели вълците, паднали в пропаст и часове наред стояли в река, разказва БНТ.

Да срещнеш вълк или мечка в планината е много рядко явление, тъй като животните целенасочено избягват хората. Според директора на Национален парк "Централен Балкан" все пак такава среща не е изключена, но е важно да не се изпада в паника.

"И за мечката, същото важи и за вълка - колкото и да е трудно, абсолютно необходимо е запазването на спокойствие и хладнокръвие и бавното отдалечаване от хищника без да губим визуален контакт с него", обясни инж. Генчо Илиев, директор на НП "Централен Балкан".

През последните години няма регистрирани случаи на нападнати хора от мечки или вълци. Няма и увеличение на популацията им в района.

"В района на Средна Стара планина има около 100-130 мечки. Те сами си набавят храната. Зимата има достатъчно запас за тях, нямаме целенасочено хранене на хищниците", каза инж. Илиев.

Все повече хора в района на Карлово и Сопот обаче се оплакват от зачестилите набези на мечки, които причиняват щети върху кошери с мед, домашни животни и продукция. Основната причина да слизат близо до къщите е топлата есен и обилната храна, която намират около населените места. Местните животновъди са силно притеснени.

А мечето Суими, което се превърна във всеобщ любимец, след разпространен клип, в който се вижда как се къпе в басейн към туристически комплекс, скоро не е засичано от охранителните камери.

Мечка си спретна нощно къпане в басейн в Сопот

Очаква се разрешение от министерството на земеделието и околната среда, то да бъде уловено и пуснато на безопасно за него място в Централния Балкан.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
8085 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Пет

2019.12.06 | 22:10

7

Ако срешнете мечка се изправете високо размахвайте с ръце и врещете страшно! А ако имате нещо метално дрънчете силно! Шума ще я подплаши и ще се оттегли!

Горянин

2019.11.24 | 17:03

6

Когато срещнете мечка или вълк в гората , спасението е да се намажете с ла.на ида се престорите на умрял ! Мечката ще подуши ла.ната и ще отмине . Ако питате откъде ще намерите ла.на в този момент , гарантирам ви , че ще има и то доста !!

2019.11.24 | 16:33

5

Младежите от София да "берат" гъби в китайските магазини или да не бъркат селските помияри с вълци

.

2019.11.24 | 13:37

1

Видох мьечкъ!

Веселин Василев

2019.11.24 | 15:57

4



















видях мечока - научи де да пишеш.









баба МецАА

2019.11.24 | 15:07

3

Сега че те изям за дето ме погледна в очите

по-внимателно със съветите

2019.11.24 | 14:39

2

Господинът, който ни поучава, че ако срещнем мечка или вълк, не трябва да губим ВИЗУАЛЕН КОНТАКТ с тях, докато се отдалечаваме бавно.
Но и децата на село знаят, че животното в никакъв случай не трябва да се гледа в очите!!! Значи, трябва да се обясни, че визуалният контакт е да го следиш, без да го дразниш с очи.

Добави коментар

Водещи новини