Ренета Инджова: Уменията да чистя с метла много ще ми помогнат в НСИ

  • 25 март 2012 12:02

  • 2864
  • 9
Ренета Инджова: Уменията да чистя с метла много ще ми помогнат в НСИ
©

Експремиерът от времето на най-тежките преходни години в българската политика Ренета Инджова напоследък се прослави със склонността си да почиства своя вход. Тя обещава да продължи да изчиства и българската статистика и тепърва като новоизбран шеф на НСИ.

В предаването “Насреща: Люба Кулезич”, Инджова отчете, че я чака много фина работа, защото всички данни могат да бъдат манипулиранr - занимание, характерно за социолозите.

Тя е на мнение, че уменията да чисти с метлата и парцала много ще й помогнат в статистиката, защото не разчита само на технократските си умения, а и на новаторски подход. “Излезе в пресата, че е добре да има чистачи в политиката”, коментира тя тиражираните кадри, в които поддържа добрия вид на входа си.

“В НСИ трябва да се управлява корабът на Тезей - въпросът да дали той е нов и ако е такъв - съответства ли му старият. По-скоро смятам статистиката за стария кораб, който се променя. Корабът ще продължи не само да е същият, но и ще трябва да продължи да плува. Всички данни от статистиката могат да бъдат манипулирани. Има противопоставяне между статистици и социолози, но те не са идентични”, казва Инджова с характерния си иронично-философски стил.

На въпрос кога не би влязла в схеми и политически игри, тя отвърна, че “ако разбира се, в този институт, има нещо лошо да се случи, вероятно аз ще изгърмя. Но медиите изпълниха една функция – да концентрират върху мен внимание. Ще продължа да се радвам на техните наблюдения. Аз сега ще продължа да чистя своя вход, но този път ще броя стъпалата отгоре надолу и отгоре надолу”, сподели експремиерът.

“Навремето приватизацията беше “приготвена”, а валутният борд - усмирителна риза за некадърни политици. Иван Костов беше човек с по-особена визия за приватизацията. Това не беше моята визия. Всички организации от инфраструктурен характер помагат за взимане на едно добро крайно решение. Това не е първо стъпало от едно ново катерене нагоре. Изобщо това със стъпалата вече ме притеснява. В нашия политически живот всичко е сядане и падане от стола – свикнах, че това се случва”, заяви бившият служебен премиер.

“Някога продадох хотел “Кемпински–Зографски” за 20 милиона долара. Ето и вчера министър-председателят каза, че Костов раздаде предприятията. Така мисля и аз", зачекна болезнената тема за приватизацията Инджова.

На въпрос как ще коментира една от ключовите си фрази: "България е обречена на комунизъм”, Инджова каза, не е била права – страната ни е обречена на ужасите на посткомунизма. “Ето, не принадлежах на номенклатурата и вие ме нарекохте Пепеляшка в политиката", допълни тя.

“Ако оставяте хора да говорят как няма гражданско общество, смятам, че няма да стигнем до никъде. Това просто не е така. Да не започваме с лошото. Има гражданско общество. Ще го измерим. Започва един световен процес на измерване и откриване. Значи, ние ще опитаме да го измерим, да открием какво имаме и къде”, обнадеждена е Ренета Инджова.

Последвайте канала на

2864 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2014.03.26 | 13:45

9
На Ренета пожелавам успех!
на № 3

2014.03.26 | 13:45

8
И Варна ми е позната-доста отдавна съм учил във ВИНС и през годините към 18 пъти съм бил на почивка в Златните пясъци-/на Дъбравите и на Албена/. И аз живея в момента в район с много плодородни земи,но не смятам,че бившите заводи са причината голяма част от тези земи да са запустели. Да оставим големите заводи- ами къде се стопиха десетките ефективни предприятия от леката, хранителната и консервна промишленост-които действително бяха конкурентни на европейските пазари.Защо сега внасяме всички плодове и зеленчуци и всички видове дрехи,облекла,обувки,детски играчки,перилни препарати,строителни материали и дори и ПРЯСНО мляко и много други от Турция; от Гърция и от Китай...... социализма ли е виновен за това ? При тия велики управляващи - знаете ли колко века ще са необходими на България,за да тръгне напред......

2012.03.25 | 20:30

4
Ще те оставя сам да помислиш дали си прав !!!!! Един жокер само Кремиковци като активи струва над 1 милр. лева представи си само ако го нямаше и тези пари бяха останали в Бг икономиката примерно или ако комунистите не бяха откраднали 2 милр лева 1989 год и те ако бяха останали в икономиката . Просто нещата са толкова комплексни, че ми е трудно да ти ги обесня в един форум !!!! Не е това правилното развитие на България кажи ми една държава като нашата с нашите ресурси която развива тежка промишленост изключваме Япония там е съвсем различно всичко !!!!!!!!
Георги Христов

2012.03.25 | 20:29

2
Дръжки и дрънкалки - всичките сте" от един дол дренки" въобразявате си,че сте нещо много велики и отговорни- а всъщност съсипахте държавата и още продължавате да се оправдавате със социализма. Кажете ми колко хиляди действуващи предприятия и заводи имахме при социализма и сега колко останаха на брой-които нещо фактически произвеждат...Какъв ръст на производителността на труда ще отчита НСИ. Най-добре ще бъде да анализира ръстта на тратоарната търговия и дейноста на ТРАУРНИТЕ АГЕНЦИИ в България........

2014.03.26 | 13:43

7
eй овца,с тая хрантутена икономика дето я имахме,можеше още заводи да имаме,ама неефективни,а тези същите дето се правеха заводите по тяхна поръчка сега децата им държат икономиката и политиката на държавата....МРЪСНИ КОМУНИСТИ

2012.03.25 | 20:30

3
Като чуя някой да ми говори за заводи от едно време и ми иде да изям монитора. Ей умник я да те питам знаеп колко заводи сме имали преди комунизмааа аааааа??? Знаеш ли че ако не беше тъпият комунизъм през който държавта се е заробила с тези смотани заводи строени по поръчка от СССР щяхме да сме като Белгия Холандия или Швейцария лека промишленост, селско стопанство, информационни технологии. Хайде стига глупост като изключим рафинерията в Бургас всичко друго е напълно излишно какво имаме Рур или Урал или залежи от нефт и газ нищо от тези за сметка на това имаме прекрасна природа плодородна земя ама комумизма това постигна !!!!!!! Понеже съм от Варна около нас беше само плодородна земя всичко вирееше тука от както се пръкнаха заводите около Девня всичко замря Варненското езеро беше пълно с риба нищо няма вече стига сте ревали по тези загубени заводи защото точно те ни докара до този хал. Парите на майките и бащите ни са там в тази заводи а те сега мизерстват с по 100 лв пенсии .

2012.03.25 | 21:08

6
Още ли не си разбрал? Ела в света на виртуална България, която води битки срещу Турция, Гърция и Македония и ще се разпростре на три морета: http://www.erepublik.com/en/referrer/morskiq

2012.03.25 | 20:32

5
СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ
Маргарит

2012.03.25 | 15:31

1
В НСИ плуват странни политически кадри ,вкл. и един неясен Гл.секретар/бивш обл.управител -сега "статистик"-майстор на конкурси за свой ,без сам да е минал на конкурс. Какво ще каже бившата Коцева-"умната" на БСП и вожда.?Дали Инджова ще помете наистина? А статистиците ще посмеят ли да си кажат?

Добави коментар

Водещи новини