Протестираха срещу изграждането на асфалтов път между Рупите и Хераклея Синтика

  • 20 ноември 2019 17:44

  • 634
  • 0
Протестираха срещу изграждането на асфалтов път между Рупите и Хераклея Синтика
© Pixabay

Представители на природозащитни организации и гражданската инициатива "Спаси Рупите" протестираха срещу изграждането на асфалтов път през защитената местност до античния град Хераклея Синтика, предаде БНР.

След проверка на място от Районната инспекция по околна среда поискаха строителството да бъде спряно и сезираха окръжната прокуратурата в Благоевград. За разширяването на пътя до комплекс „Ванга“ и изграждането на ново трасе от близо километър до античния град Хераклея Синтика община Петрич настоява от години.

За целта бяха деактувани и два държавни имота, върху които имаше стари сгради.

Отпускат се 60 000 лв. за археологическите проучвания на „Хераклея Синтика“

Природозащитниците обаче са категорични, че пътната връзка между двата туристически обекта, която минава и през топлите минерални извори, е в разрез с екологичното законодателство и поискаха спиране на всякакво строителство. Те настояват да бъде направен доклад за оценка на въздействието върху околната среда, който да спре апетитите на инвеститори за строителство на хотели в района.

Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа „Балкани“ заяви: „Мястото на този път не е тук. Мястото на този път е от село Рупите до Хераклея Синтика - с табели, с всичко. Това ще бъде добре и за местните хора“.

От община Петрич твърдят, че са внесли искане за екологична оценка на целия район Рупите и че изграждането на пътя не е незаконно.

Последвайте канала на

Novini.bg
634 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини