Патриарх Неофит се надява един ден сънародниците ни от САЩ да се приберат

Българският патриарх Неофит прие днес новия посланик на САЩ у нас Херо Мустафа. Срещата се състоя в Софийската митрополия, съобщиха от Българската патриаршия.

В срещата са участвали също Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на БПЦ, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, и иконом Николай Георгиев - началник на отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.

Посланик Херо Мустафа е изразила своята благодарност за възможността да се срещне и разговаря с предстоятеля на Българската православна църква в началото на своя мандат като посланик на САЩ в България. "Всеки ден се старая да отделям време да опозная вашия красив град, страната и прекрасните хора, които живеят тук", е казала Херо Мустафа. Патриарх Неофит е обърнал внимание на това, че страната ни има доста силна емиграция в Съединените щати, като е допълнил, че някои от нашите сънародници там са устроили добре своя живот в САЩ. "Мнозина са устроили своя живот на този континент. Успели са да устроят и своя духовен живот", е казал патриарх Неофит. Той е допълнил, че на територията на САЩ Българската православна църква има своя епархия, която обгрижва духовно хиляди българи. Той е изразил и своите надежди някой ден сънародниците ни да се приберат в България.

Патриарх Неофит упражни правото си на глас

"Тази свързаност с историята я забелязвам навсякъде, не само в София, но и в цялата страна. Смятам, че е важно гражданите на всяка една държава да имат тези качества. Да бъдат горди със своята история, култура и традиции", е казала посланик Херо Мустафа. Тя е споделила още, че първата й работа като дипломат е била в Гърция и е допълнила, че има опит от това колко важна е връзката на Православната църква в обществото.
На приема е бил повдигнат и въпросът за бъдещи съвместни проекти и дейности. "Надяваме се във времето, тук да имам възможността да допринеса за още по-голямо сплотяване на взаимоотношенията ни и за подобряването на жизнения стандарт в региона", е казала посланик Херо Мустафа.

Срещата е завършила с пожелание за ползотворна работа, както и са били изразени надежди за бъдещи срещи и за реализирането на общи проекти.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет