Изграждат параклис в оцелялото след наводнение село Ливада

Параклис ще бъде построен в село Ливада, а други три храма ще бъдат ремонтирани в община Камено. Те пострадаха преди две години от голямото наводнение в Бургаско.

Средствата за църквите са останали от дарителската кампания, която се проведе през есента на 2017 г. Голямата приливна вълна тогава без пощада отне хора, пътища и сгради. Разруши и отнесе съдбите на десетки хора, но не успя да удави вярата и добротата. С дарения от цялата страна бяха възстановени домовете и покъщнината на засегнатите от стихията. Останали са средства, които сега ще бъдат вложени в ремонта на църквите в Черни връх - "Св. Симеон Стълпник", в Полски извор - храм "Св. Петка и Св. Димитър в Тръстиково.

Ремонтът вече е започнал обясни Жельо Вардунски пред БНР. "Тези три църкви пострадаха най-много. В Черни връх сградата беше цялата напукана и трябва да я укрепим. Това са остатъците от парите от националната кампания. Няколко институции взеха решение как да бъдат разходвани средствата", посочи той.

От обновяване се нуждаят и други храмове, финансиране обаче трудно се осигурява. Предстои и построяването на параклис в Ливада.

Настоящата църква там има интересна история. Тя е била бивш дом на турски бей, конюшнята ѝ е превърната през 1878 година в православен храм. Така хората ще имат ново място за молитва.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет