Проверки след сигнал за застрашен мост заради добив на пясък в село Мирово

  • 19 ноември 2019 08:03

  • 400
  • 1
Проверки след сигнал за застрашен мост заради добив на пясък в село Мирово
© pixabay

След сигнал за опасност от екологично бедствие в старозагорското село Мирово добиването на инертни материали до моста на река Марица край селото ще бъде проверено.

Според жителите добиването на пясък в коритото на реката унищожава основите на моста край селото. Местните хора се опасяват, че съоръжението може да рухне, а дейността на фирмата, отговаряща за почистване на речното корито, може да доведе и до екологична катастрофа, предаде БТВ.

От фирмата са категорични, че спазват всички изисквания и дори са почистили реката от много дървета и клони.

Застрашена ли е река Вит заради строежа на АМ "Хемус"?

Жителите на селото обясниха, че нивото на водата е спаднало заради огребания пясък, а не защото няма валежи. Управителят на фирма, почистваща речното корито, бе категоричен, че водата е спаднала заради сухата година и че няма опасност съоръжението да рухне.

От Областното пътно управление успокоиха хората, че мостът не е опасен и може да се преминава по него спокойно. Увериха, че отново ще проверят как се добиват инертни материали:

"Правят се периодични инспекции, последната е през октомври, проверява се, ще замерим разстоянието от моста до добива на инертни материали и ако има нарушения, ще бъдат наложени санкции", заяви Илия Златев ОПУ - Стара Загора.

След сигнала Басейнова дирекция също ще направи проверка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
400 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Чакайте сега

2019.11.19 | 08:47

1

Фирмата за почистване на речното корито ли отговаря или се занимава с добив на инертни материали? Ако има нещо нередно - от там да се започне! А и с което от двете да се занимава, все трябва да има някой изучил се инженер в тази семкаджийска фирма!

Добави коментар

Водещи новини