АИКБ разкри какво печели човекът, ако първият ден от болничните не се плаща

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ с предложението от 1 януари първият ден от болничния да е за сметка на работещите ще бъдат наказвани единствено тези, които злоупотребяват и мамят. Това коментира пред журналисти Васил Велев, председател на АИКБ.

Предложението да се включат солидарно както работодателите, така и работниците, освен НОИ, е добро за хората, които са коректни и не злоупотребяват. Всички казват, че когато човек действително се разболее, той ще изгуби възнаграждение за един ден, това е така, но този коректен човек ще спечели всички останали дни, с това че няма да дели произведеното от него с измамниците, защото те няма да получат възнаграждение в този един ден, обясни логиката на предложението за болничните Велев. Това, по думите му, е по-малкият плюс, а по-големият е, че ще се произведе много повече и хората ще имат по-високи доходи.

Работодателите скочиха срещу вдигането на заплатите

Той изтъкна, че предложеното решение се практикува в редици страни, особено в Южна Европа.

Според Велев предложението първите три дни от болничните да се платят от НОИ, както е било преди налагането на антикризисната мярка, няма да ограничи измамите, защото на този, който отива на дълъг уикенд, му е безразлично кой ще ги плати. В този случай, такива хора ще крадат от всички, чрез обществения фонд НОИ, смята Велев.

Според него трябва да се помислят възможни изключения от това предложение на базата на чуждестранния опит. В редица страни има изключения, например в Португалия има изключения за болни от туберкулоза, за хора, които влизат на операция, за болни деца, има такива практики, просто трябва да видим какво правят другите, коментира Велев.

Той отново повтори позицията на работодателската организация, че темата трябва да се обсъди на общи срещи с ръководствата на ресорните парламентарни комисии, добре е такава среща да се направи и в правителство, и в тристранния съвет.

Велев участва в дискусионен форум "Да извадим успеха от анонимност!".
 

Коментари

 1. 2020.01.16 | 14:28

  ... А как е в Европа и и ЕС ?!? Стига ни лъгахте г-н Велев , вижте и четете : https://baricada.org/2019/11/18/rabotodateli-bolnicni-evropa

 2. 2019.11.20 | 12:21

  Същият като Гелосания. Дай им да смучат от работника, а продукцията нали се продава на международните пазари, що тогава заплатите са такива тук?? Ковчег джобове няма..... Педе@аси гадни!!!

 3. 2019.11.20 | 07:43

  А ,,Велев и сие" защо не кажат как укриват данъци от Държавата,водейки работника на една заплата,а другите -в плик...!Масова практика на тия робовладелски изедници...!

 4. 2019.11.19 | 11:19

  А когато човек е на лечение в болница???

 5. 2019.11.18 | 15:52

  Сега вече всички в България са наясно защо бизнесът в България изнемогва - дори лидерите му едно смислено изречение не могат да формулират.

 6. 2019.11.18 | 13:59

  "Всички казват, че когато човек действително се разболее, той ще изгуби възнаграждение за един ден, това е така, но този коректен човек ще спечели всички останали дни, с това че няма да дели произведеното от него с измамниците, защото те няма да получат възнаграждение в този един ден, обясни логиката на предложението за болничните Велев. Това, по думите му, е по-малкият плюс, а по-големият е, че ще се произведе много повече и хората ще имат по-високи доходи."

  Моля, за превод на текста, защото в него няма абсолютно никакъв смисъл! Явно Велев така се е оял, че не може да произведе смислен текст!

  1. 2019.11.18 | 15:30

   Наистина, пълна безсмислица! А защо не споменат за осигуровките, които са на минимума по тяхно желание ;)

 7. 2019.11.18 | 14:47

  А може ли снимка или поне името на човекът, който печели от това?

  1. 2019.11.18 | 15:20

   Не знам кой е велев и не ме интересува, но явно работодателите са плащали на бокомутрата да си купи кметове. Сега избиват загуби, но няма да им се отвори парашута! На война хора! Хайде не останахме много!

 8. 2019.11.18 | 15:14

  Като не можете да накажете лекарите за фалшивите болнични, наказвате болните, че е по-лесно и “по-хуманно/ справедливо/умно”

  1. 2019.11.18 | 15:16

   Тия чуват ли се какво говорят изобщо. Колко ли са взели от бизнеса за да прокарат този закон?

 9. 2019.11.18 | 13:54

  БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДА КАНЯТ ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ И ДА ГИ ЗАЩИТАВАТ. САМО В ТЯХ Е СПАСЕНИЕТО ОТ ДЪРЖАВНО ОВЛАСТЕНИТЕ ОЛИГАРСИ.

 10. 2019.11.18 | 13:45

  За 27 г. нямам един ден болничен ! На лекар ходя на 7-8 г. и пак плащам все едно не съм осигурен, а осигуровките ми са доооста над средните ! Защо плащам здравно осигуряване ?

  1. 2019.11.18 | 13:54

   бри, ти си като циганина - не боледуваш, а направо умираш.

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет