Козметици слагат филъри и ботокс, въпреки че нямат медицинско образование

  • 17 ноември 2019 19:40

  • 41736
  • 6
Козметици слагат филъри и ботокс, въпреки че нямат медицинско образование
© Pixabay

Козметици слагат филъри и ботокс, въпреки че нямат медицинско образование, сочи разследване на Нова телевизия.

Макар законът да не им забранява да предлагат такива услуги, въпросът е дали това е етично, когато може да навреди на здравето на клиентите.

Светила в естетичната медицина са категорични,  че това е недопустимо и крие сериозни рискове. Самите лекари признават, че 1/3 от пациентите им са именно хора с нежелани ефекти, получени заради непрофесионалисти.

„Проблемът не е ,че ще правите естетични процедури, а че тези естетични процедури може да имат нежелани ефекти. Защото поставянето е само едната част, но втората, по-важната е, ако се случи нещо, дали ти да можеш да реагираш”, коментира д-р Емил Бърдаров, специалист по дерматология и венерология. И допълва, че има дори ослепели след поставяне на ботокс хора.

Топ 5 на най-ужасяващите трансформации на пластичната хирургия

В страната ни, въпреки желанието на лекарите, все още не е утвърдено със закон филъри и ботокс да се поставят само от медицински лица. А това, че законът не го забранява, дава възможност на някои козметици спокойно да „бодат“ пациенти. С такава козметичка се срещна наше подставено лице след предварителна уговорка. На запис от скритата камера се вижда как жената предлага на клиентката да й постави не цяла, а половин ампула от определен филър. Казва, че други нейни клиентки – приятелки, винаги си разделяли една ампула.

„Това за мен е абсолютно престъпление! Защото, когато работиш с филъри, за да бъдеш сигурен, че не си попаднал в съд, ти правиш аспирация. При тази аспирация може да попадне кръв от първия пациент и, ако първия пациент си ти, за теб е добре. Но, ако си втори и при първия е имало хепатит В или СПИН, то може да се заразиш”, обяснява д-р Бърдаров.

Д-р Ботокс тунинговал пациентки със строителен силикон

Заснетата със скрита камера козметичка твърди, че прави корекции на по-ниски цени от тези, които обявяват дерматолозите. Предлага на подставеното лице дори да оправи формата на носа й.

„Ние, като тренери, препоръчваме на колегите да се захващат с носове, едва когато имат 6-7 години опит с филъри. Работата в областта на носа крие изключително големи рискове, защото съдовете там са свързани със съдовете на окото”, обясни дерматологът д-р Радина Денкова.

Д-р Бърдаров пък е категоричен, че дори запълването на бръчки с филъри трябва да става по определена програма, защото е необходимо познаване на процесите на стареене и как може да им се повлияе.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
41736 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Banishorski

2019.11.18 | 13:08

6

Viz na tova kube baldurufff kvo si e napravil selskata praćka de ja vodi s nego da plasi horata!kvo se praj na plastichen hirurg tap delmstolig beee!

марги

2019.11.18 | 00:01

5

Кой, каквото си търси - намира!

2019.11.17 | 23:55

4

Маймунски г...зове

2019.11.17 | 23:50

3

Нинова си оправя джуките.

2019.11.17 | 22:13

2

То като ти ги сложи лекар, все едно че не ставаш в лицето като маймуна, на каквато приличат всички поставили си ботокс и филъри. Но луда жена с пари спиране няма!

боби

2019.11.17 | 22:10

1

Те затова са и такива красавици невиждани от тези псевдоспециалисти!!

Добави коментар

Водещи новини