Пускат модерно депо за боклук

  • 24 март 2012 07:01

  • 1934
  • 1
Пускат модерно депо за боклук
©
До дни на сметището край Враца ще заработи първата сепарираща инсталация за твърди битови отпадъци в Северозападна България. Проектът бе готов още в началото на 2009 година.

Инвестицията е на стойност над 4 милиона лева и е технологично свързана с нова клетка за депониране на боклуците от 50 селища в общините Враца и Мездра, пише "Труд".

Строителите успяха да наваксат закъснението и работиха дори в най-студените дни, за да монтират модерните съоръжения, доставени от Унгария.

Бяха пуснати и тестови отпадъци , които преминаха през магнитния уловител на инсталацията, с което се доказа, че тя работи ефективно.

Благодарение на сепариращата инсталация срокът за експлоатация на депото ще се удължи от 8 на 12 години. Управителят на депото за твърди битови отпадъци Стефан Чокойски заяви, че между 15 до 20 процента от отпадъците ще отиват за повторно използване и рециклиране.

Ефектът от модернизацията на депото вече се усети от врачани. От тази година и хората, и бизнесът плащат по-ниска такса смет. Дневно там се извозват по около 80 тона боклук от Мездра и Враца, както и от прилежащите им села. За една година депото събира по 23 000 тона, от тях 17 000 т е на община Враца, а останалите на община Мездра.

30 април е крайната дата, на която трябва да приключи строителството на инсталацията, каза кметът на Враца инж. Николай Иванов. В момента се работи по външното ел. захранване на обекта. След това ще започнат 72-часовите проби на машините. Едва тогава обектът ще бъде готов за предаване на комисия, която ще прецени дали е годен за експлоатация.

Проектният капацитет на клетка е 165 312 тона депониран отпадък от общините Враца и Мездра, които са с общо население 97 366 души.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1934 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
xzcv

2012.03.24 | 10:34

1
bravo

Добави коментар

Водещи новини