Всяка година ще отделят по 70 млн. лв. за строеж на детски градини в страната

  • 15 ноември 2019 12:27

  • 266
  • 0
Всяка година ще отделят по 70 млн. лв. за строеж на детски градини в страната
© Pixabay

В следващите три години, всяка година, ще бъдат отделяни по 70 милиона лева за строеж на детски градини в страната, като средствата ще бъдат насочени приоритетно за големите градове. И София е един от тях, и в столицата ще се строят нови детски градини, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева в МОН.

Тя уточни, че за пет- и шестгодишните деца няма такъв остър недостиг на места в детските градини, защото част от предучилищното обучение се осъществява и в училищата. За децата на четири години има проблем в по-малките градове, а в по-големите градове недостигът на места може да бъде разрешен с допълнителните средства за строеж на детски градини.


За децата на две и три години е необходимо да се инвестира повече в яслени групи и в ясли, каза Сачева. Тя отбеляза, че вероятно ще бъде предложено от тези средства за строеж на детски градини, които ще бъдат отпуснати догодина, приоритетно да бъдат насочени към по-големите градове и специално в Сливенска област. Там има дълъг списък с малки населени места, в които има деца, за които трябва да бъдат осигурени възможности да посещават детска градина. "Поискали сме, със специално писмо, информация от ГРАО за децата на две и три години, за да може да се направят разчети за следващите години кои ще са населените места, в които приоритетно ще има деца, които ще трябва да бъдат обхващани в детските градини", обясни Сачева.


По повод на недостига на места в детските градини в столицата, заместник-министърът на образованието подчерта, че "в София среднодневно идват между 60 и 120 души, и едва ли някога изграждането на цялостна инфраструктура, на детски градини, на училища и болници, ще може да следва толкова бърза динамика на движението на хора".

Последвайте канала на

Десислава Станева
266 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини