55% от първите получатели на втора пенсия с недостатъчно пари за пожизнени плащания

  • 13 ноември 2019 21:08

  • 2766
  • 5
55% от първите получатели на втора пенсия с недостатъчно пари за пожизнени плащания
© Novini.bg

По-голямата част от първата вълна хора с пенсия от частен фонд нямат достатъчно пари в партидите си, за да я получават пожизнено. Това показва анализ на бранша, предаде БТВ.

Първата вълна от хора с право на така наречената „втора" пенсия ще се появи в края на 2021 г. Това са около 17 хиляди жени. 25 на сто от тях имат натрупвания в партидите си, които ще позволят да им се изплаща пожизнена пенсия. Тя ще е между 35 и 165 лева.

55 на сто обаче нямат достатъчно натрупвания и затова ще получават така нареченото "разсрочено плащане". 20 на сто пък имат символични суми в партидите и те ще ги получат накуп.

Бисер Петков: Възрастните хора стават все по-ценен актив за пазара на труда

Валерия Кирова ще е сред първите с „втора" пенсия у нас. Осигурява се на сума над средните за страната. И няма месец с пропусната вноска. „Знам в кой фонд са ми парите, включително пред 7-8 години ги предхвърлих от един в друг и знам с точност до стотинка колко пари имам”, разказва Валерия.

Жената е сред хората от „първата вълна", събрали най-много в партидата си. Затова и ще получи пожизнена пенсия - месечно плащане до живот.

„Ще имам прилична втора пенсия, но това не означава, че до известна степен не съм разочарована. Разочарова ме това, че няма да мога да си получа парите изцяло в момента на пенсиониране", казва Валерия.

Повечето хората от „първата вълна" обаче нямат достатъчно натрупвания за пожизнена пенсия. 55 на сто или 9 600 жени имат между 700 и 5200 лева. И ще получат събраното на части за определен период. 20 на сто или 3 600 жени са с под 700 лева и ще ги получат накуп.

„Може би хора, които през този период са се осигурявали неритмично и под средната осигурителна база за страната - за тези лица натрупванията, дори те да са на база гарантиран размер на брутните вноски, биха довели до едни пенсионни плащания в незначителен размер", казва Татяна Битунска от Българско актюерско дружество.

Нови промени в правилата за пенсиониране?

Като причина за случаите на ниски „втори” пенсии експертите сочат и запазването на частта от пенсионната вноска, която отива във фондове - а именно 5 на сто. Затова, че тя отива там - държавната пенсия се намалява. От дружествата обаче казват, че това трябва да засяга само периода, в който има фондове, а не целия стаж на човека.

„Само за този период би трябвало да се приложи тази редукция, а не за целия им осигурителен стаж, това е много важно и тази несправедливост би трябвало да бъде коригирана", смята Николай Марев, представител на пенсионноосигурително дружество. Около 3 милиона и 700 хиляди души имат партиди за "втора" пенсия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2766 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Бай Иван 2

2019.11.14 | 02:19

5

Задълвителна е по закона на ГЕРБ.И избора им е такъв- фалщив.НаивницИса хората които вярват че ще внасят за втора пернсия и ще я получат в пълен размер.внасяйте дне и ще чакате след години брятята роми да внсят за вас да ви плащат пенсиите.НАИВНИЦИ.

.

2019.11.14 | 01:16

4

Ти евем капитализма, да ти евем! Нямам думи! Гавра с хората!

2019.11.13 | 21:39

1

втората пенсия си е чиста пирамида , просто има много бълъци да им вярват .

Baba

2019.11.13 | 23:58

3

Балък си ти, защото е явно, че не се осигуряваш. Вноската е задължителна.

2019.11.13 | 23:55

2

1вата също.

Добави коментар

Водещи новини