Анализатори: Хората у нас свикват с капитализма, но не и с неравенството

  • 11 ноември 2019 13:47

  • 342
  • 1
Анализатори: Хората у нас свикват с капитализма, но не и с неравенството
© Pixabay

Хората у нас, макар и бавно, свикват с пазара и с капитализма, но не могат да свикнат с голямото социално разслояване - това е един от изводите от социологически данни, представени днес от Първан Симеонов при откриването на "Младата кръгла маса", организирана от "Галъп интернешънъл" заедно с института "Иван Хаджийски". Това съобщиха от "Галъп".

На думи, пазарните отношения се приемат. Когато обаче стане дума за конкретни измерения, хората у нас са скептични, коментират анализаторите.

Бойко Борисов: Последните 30 г. са най-хубавите за страната ни

"Младата кръгла маса" събира днес изследователи от новото поколение по повод 30-годишнината от началото на промените у нас.

Ако през 1992 и 1993 г. 40 на сто са приемали, че е нормално хората да се разделят на бедни и богати, то през 2013 г. този дял е вече 53 на сто, а сега е 57 на сто. В същото време намаляват дяловете на несъгласните - от 46 процента в началото на 90-те до 35 на сто сега. Намалява и делът на колебаещите се.

Когато обаче стане дума за конкретните измерения на неравенството, хората у нас са скептични. Масово е съгласието с твърдението "Доходите на най-богатите не бива да надвишат повече от три пъти доходите на най-бедните". Това съгласие е устойчиво в годините и е характерно и за дясноцентристкия, и за лявоцентристкия електорат у нас, макар и в различна степен, са наблюденията на анализаторите. Почти няма промяна в нагласите в годините.

Румен Радев: Демокрацията ни буди повече тревога, отколкото успокоение

Това може да е обострена социална чувствителност пред сериозните неравенства у нас, но може и да е липса на готовност да се приемат ежедневните характеристики на новото общество. Данните навеждат на хипотезата, че обществото ни е готово за пазарната икономика, но само на абстрактно ниво, отбелязват анализаторите.

Последвайте канала на

БТА
342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Черьомин

2019.11.11 | 15:13

1

С БЕЗПАРИЧИЕТО И ГЛАДА НЕ СЕ СВИКВА.

Добави коментар

Водещи новини