ДКЕВР: Газът ще поскъпне с близо 13%, парното с до 12% от 1 април

  • 23 март 2012 12:52

  • 849
  • 3
ДКЕВР: Газът ще поскъпне с близо 13%, парното с до 12% от 1 април
©

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев заяви, че не вижда основания регулаторът да коригира ценообразуването на природния газ и топлоенергията от 1 април в разчетите си.

По време на открито заседание газовата компания „Булгаргаз” и представители на топлофикационните дружества стана ясно, че според работната група на ДКЕВР, природният газ трябва да поскъпне с близо 13% за второто тримесечие, а парното и топлата вода с между 4% и 12% за различните топлофикации. Има вероятност регулаторът да вземе още днес окончателно решение за цените от 1 април на закрито заседание.

Семерджиев заяви, че местният добив на природен газ е поскъпнал с около 30%, а количествата са намалели наполовина. Това повишава цената на газа с поне 2-3 % от разчетените близо 13% поскъпване. "Съзнаваме, че това е цена, обърната в полза на потребителите, но оставаме убедени, че нетният паричен поток на „Булгаргаз” се подобрява и тази цена няма да доведе до по-нататъшно влошаване на икономическото му състояние. „Булгаргаз” може да се справи със ситуацията. Признавам, че е в затруднено положение, но е много важно да има устойчиви цени на природния газ за цялата индустрия. Не е сега моментът „Булгаргаз” да си подобрява финансовото състояние за сметка на пазара на природен газ в България", заяви председателят на ДКЕВР и допусна, че с газовата компания най-вероятно отново ще се видят в съда. По думите му, за 2011 година „Булгаргаз” най-вероятно ще има около 40 млн. лева недовзет приход. За 2010 година регулаторът смята, че този въпрос е изчистен.

Семерджиев заяви, че топлофикациите трябва да си събират задълженията, а ако съответното дружество не може да се справи – да се смени ръководството му. Според него, обективни причини за слаба събираемост винаги ще има, но е видно, че някои дружества се справят по-добре с това от други.

Ефектът от намалението на цените по договорите за доставка на газ от „Газпром” ще бъде дългосрочен и при всички положения ще се отрази на потребителите през топлофикациите, смята Семерджиев. Той обаче заяви, че трябва да се изчака това да се случи. ДКЕВР ще отрази по-благоприятните условия или със задна дата или от трето тримесечие с натрупване и по-сериозен процент.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
849 3

Коментари 3

Добави коментар
ДО КОГА

2012.03.24 | 22:08

3
Спиралата на инфлацията след увеличение на гаста вече ще се завърти бързо. Тежко ни. Предстоят много фалити. И големи фериги ще написнат пазара в България поради силно намалялата платежоспособност както на фирмите така и на обикновенните хора. Тази зима ни очаква по-голям глад и студ и мизерия и смяна на правителството. Всичко това може да се предотврати като се увеличат доходите на работещите мининимум с 50% и да се намалят лихвите по всички кредити от банките. Иначе Жанвиденовата зима ще ни се стори топла. Дано да оцелеем. Бог да ни пази.
Българин

2012.03.23 | 20:10

2
И на вас да ви таковам майката!!!
2

2012.03.23 | 17:21

1
Заповядайте в най-новата социална мрежа WAZZUB - първата истинска глобална общност, която плаща на своите членове. Моля, кликнете върху следния линк: http://signup.wazzub.info/?lrRef=fbaa0cc0 за да научите повече и при ваше желание да се регистрирате.При положение,че не ви се изписва като линк,просто го копирайте и заредете в браузъра си. Калкулаторът който са сложили от най-новата социална мрежа WAZZUB показва,колко минимално усилие е нужно да направите за една сума, която получават хора с образование и късмет в България, и която вие ще получавате до живот. М Н О Г О В А Ж Н О:===>>> СЛЕД КАТО СЕ РЕГИСТРИРАТЕ,ПОТВЪРДЕТЕ РЕГИСТРАЦИЯТА СИ ОТ ЛИНКА,КОЙТО ЩЕ ВИ БЪДЕ ИЗПРАТЕН В ПОЩАТА ВИ ОТ WAZZUB.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ,НАКРАЯ ЩЕ ЗАГУБИТЕ ВСИЧКО,В СМИСЪЛ ВСЕКИ ЕДИН ДОЛАР КОЙТО СТЕ СПЕЧЕЛИЛИ,КАТО СТЕ ПОКАНИЛИ НЯКОГО. Пример каните 5 човека да се регистрират от вашият линк,те от своя страна поне по още 5-ма,които след като направят същото като вас,и така до 5-то ниво.Резултатът е този,че след стартът на 9 април тази година вие ще получавате близо 4000$ месечно без да правите повече каквото и да е за целта и то до живот.Представете си какъв би бил ефектът,ако се позанимаете доста повече.А при съвсем минимални усилия може да имате и 100-200$ на месец,Вие избирате!!! Не забравяйте няма какво да губите,освен свободното си време. Сещате ли се за някога, за по-полезно и доходоносно прекарано свободно време? Аз лично не. Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=fbaa0cc0

Добави коментар

Водещи новини