Дончо Папазов: Единствената успешна революция, е сексуалната

Наричат го „стар морски вълк” и „повелителят на морето”. Той е роден в София преди 80 години. Над 2 десетилетия работи в киното и телевизията като журналист, редактор, автор на документални филми. Един от активистите по време на демократичните промени. Дончо Папазов беше народен представител от СДС в 36-тото НС. Завършил е икономика и близо 15 години работи като научен сътрудник и ръководител в  научно-изследователски институт. Той е един от първите български леководолази е и рекордьор по гмуркане без апаратура. С яхтата „Тивия“ през 1988 г. обикаля Европа и света за 777 дни. По-късно написа книгата си „Невъзможният път“, т.г. тя бе преиздадена от„Вакон”. В навечерието на 10 ноември си говорим с него за свободата, самоуважението, духовността, политиката и журналистиката.

- Г-н Папазов, тази година е наситена с юбилеи за вас – освен личният ви юбилей/през февруари стана на 80 г./, в неделя се изпълват 30 години от 10 ноември 1989 г. , навършват се и 31 години от вашето околосветско пътешествие. Постигнахте ли всичките си мечти и цели, чувствата ли се щастлив?

- Голяма е разликата между мечтите и целите, добре е , че я правите. Но мисля, че човекът ще бъде безкрайно нещастен, ако е постигнал всичките си стремления. Аз продължавам да имам мечти, за някои от тях дори си струва да се боря.

- За коя от мечтите си сте пролял най-много сълзи?

- Не степенувам и не меря. Все едно да съпоставям художниците или писателите, които харесвам. По различно време съм обожавал различни неща, не е добре човек задълго да се вторачва в едно нещо. Моите мераци винаги са били свързани с полагане на много усилия, някои от тях бяха много тежки. Като че само за гаджетата не съм полагал много усилия, любовта ми се получаваше по-лесно /смее се/.

- Как успявате да държите всички „конци” в ръката си? Имам предвид разностранните ви занимания – наричат ви „повелителят на морето”, но вие сте бил журналист, научен работник и др.

- От дете много обичам да чета. Научих се на 6 години и на 7 г. прочетох дебелата книга „Спартак”. На 13 години вече бях „смлял” цялата класика – френска, английска, руска. Обичам руските класици и смятам, че страхотно много са ми повлияли. От дете обичам и морето, научих се да плувам на 5 г., после съм участвал в много подводни археологически експедиции. Първата статия, която написах беше „Методи за подводни археологически търсения”, бях на 19 години, но сега не бих я написал. После се залових с икономика, разработвах много методики, теми, пишех пак....

- Да обобщим ли, че сте един любознателен човек?

- Доколкото и до днес, ако не чета 3-4 часа на ден, съм си пропилял времето, то да. Не мога да съществувам без да чета.

- В навечерието на 10 ноември не мога да не ви попитам – вие защо се отказахте от политиката? Бяхте депутат в 36-ото Народно събрание, член на НС на СДС, активно участвахте в революцията за демокрация, а после изведнъж се оттеглихте, защо?

- Всичко, което изброихте във въпроса си, е истина. Но аз смятам, че единствената успешна революция, е сексуалната /смее се/. Това на шега, а на сериозно, включих се, заради паметта на дедите ми, които са били известни общественици и са участвали в политиката. Моят дядо и прадядо ми по бащина линия са били депутати, по майчина линия, също. Въпреки че беше на добро ниво 36-ото НС, бе много тежко за моя дух да бъде затворен в пленарната зала. Не се чувствах комфортно и по причина на това, че не бях съгласен с всички действия на моите съратници тогава, ама трябваше да гласувам. Бяхме големи ентусиасти, то аз и досега съм си такъв. Освен това смятам, че България е много по-различна, променя се  в положителен смисъл, отколкото беше до 1989 г. Разбира се, че не всичко стана така, както го искахме, най-вече в икономиката, в доходите на хората, в образованието, в културата...Но аз вярвам, че вече настъпва осъзнаване по отношение на образованието, без което не може. Нашето Възраждане се е крепяло на училищата и читалищата. Сега смятам, че е огромен минус това, че малко се говори за култура и наука. Срамно е на Стария континент да има народ, който да има такъв голям процент неграмотни, основно сред циганите. Но те не са виновни. Лесно е да се сипят упреци към всички, но не всички от тях са престъпници и просяци. Ако нямат образование и работа, то вината затова е наша. Крайно време е да се стреснем и да направим необходимото за тези наши съграждани. Дори не е нужно да измисляме нови стратегии, има толкова много страни с опит в интеграцията на малцинства. Пътят се знае. Ако обаче продължаваме да стоим със скръстени ръце и само наблюдаваме отстрани, то значи сме нехуманни и безчовечни.

- Стандартен въпрос – къде ви завари 10 ноември и как влязохте в СДС?

- Вървях си по родната „Московска” и срещнах един варненец, мой познат, работил в ЦК на БКП. Той ме спря и каза: „Знаете ли, че Тодор Живков падна”? Аз се изненадах, а по-късно от новините разбрах, че това е истина и отидох пред президентството, надявайки се да има много хора, но нямаше никой. Сигурен съм, че хората, които правеха митингите по онова време, бяха будни и протестиращи, но също не са очаквали, че е възможна такава смяна на режима. Аз лично се включих активно във всички възможни демонстрации още преди 10 ноември. Щастлив съм, че участвах в тези промени, имаше такъв духовен подем, вяра и желание за промяна!

- Днес смятате ли, че тази енергия беше пропиляна?

- Няма обществена енергия, която да бъде фиксирана 50 години. Тя винаги е епизодична по време на революция, а после се трансформира по различен начин в различните поколения. Тъжно ми е обаче, че днес десните не могат да се съберат, обединят и да излъчат достойна алтернатива на управлението.

- Припознавате ли някого в днешният политически живот като свое представителство, примерно на току- що миналия вот за органи на местната власт?

- Не. Но понеже съм десен човек, гласувах за Йорданка Фандъкова- кмет и Борис Бонев - общински съветник. Като кореняк софиянец обичам своя град и имам конкретно предложение за новата управа. Направи ми впечатление, че преимуществено в кампанията за изборите се обсъждаха ремонтите на улиците и тротоарите в града, което е много важна тема, разбира се. Но за парковете, нищо. Защо огромната зона на Военното училище в центъра не се направи на красива градска градина от бул. „Евлоги Георгиев” до „Ситняково, е повече от 1 км, друго такова място няма. Това ще остане за поколенията напред, важно е за децата ни.

- Музикантът Кирил Маричков, който също за кратко бе депутат, наскоро призна, че с музиката  си се чувства щастлив и е направил мнозина щастливи, но с политиката, не. При вас така ли е?

- Той не е политик и затова е признал истината такава, каквато е. Мен лично ме правят щастлив добротата и любовта във философски, широк смисъл. Щастието е в дребните, лични преживявания. Мога да съм щастлив от една хубава книга, добър филм, красива картина. Не бива човек да се вторачва и да търси щастието в генерални неща. Ако иска да има хубав живот, трябва да умее да се радва на всичко, да е отворен за изкуство, което прави хората по-благородни и по-добри.

- В книгата си на едно място казвате „Плаче България за обнова”. Все още ли смятате, че България плаче и за какво?

- Сигурен съм, че всяка държава и след 100 години ще плаче за обнова. И след век хората ще продължат да искат още и още човешки права, да искат по-добра природа и екология и т.н. Страната ни плаче за по-добри и интелигентни хора. Въобще, ако видя, че някоя страна не плаче за обнова, много ще ми падне в очите.

- Каква е оценката ви за журналистиката днес, в съпоставка с времето, когато вие сте я практикувал? Вярвате ли, че сме на 111-тото място по свобода на словото?

- Не зная точно как се определя това място, по каква информация и чии данни и дали сме там. Но съм сигурен, че много по-голяма свобода на словото има сега. Най-важно обаче е кой притежава медиите, как ги управлява и кой раздава рекламата. Според мен е много важно и качеството на журналистите. Журналист не се става току- така, трябва много да се чете, да се познава живота на хората, а днес младите гледат само в хонорарите. Дух и познание трябват за тази професия, тя е една от най-хубавите по света. Лесно се отглежда автоцензура, но да можеш да се издигнеш над това, да имаш вътрешната свобода, ти трябва натрупване от много неща. Трябва да имаш самоуважение, то е едно от най-важните човешки качества. То ти пречи да се корумпираш, да лъжеш и мамиш. Малко са хората със самоуважение в България, но има и бляскави изключения и дано те станат заразни за останалите.

- Кои са важните духовни ценности, които българите изхвърлиха зад борда през последните три десетилетия?

- Вече говорихме за самоуважението, стремежа към свобода, духовността, качественото образование. В България вече има хора, които са завършили гимназия, а са по-знаещи от някои професори – тъпанари, каквито познаваме всички. Но нищо не е загубено, всичко зависи от нас.

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли блокирането на кръстовища и пътища в страната?

Одобрявате ли блокирането на кръстовища и пътища в страната?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.