Димитър Ганев: Слави Трифонов и Мая Манолова може да се обединят

  • 06 ноември 2019 14:04

  • 3698
  • 0
Димитър Ганев: Слави Трифонов и Мая Манолова може да се обединят
© новини.бг., булфото/архив/, бтв, getty

Интервю на "Новини.бг." с Димитър Ганев, доктор по политология, завършил в СУ. Той е съосновател на социологическа агенция „Тренд”.

- Г-н Ганев, кои са най-важните изводи след местният вот, според вас, и има ли основание за касиране на гласуването в София, както поиска загубилата битката Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на?

- Административният съд ще каже дали има основания за касирането или пък не. От политическа гледна точка мога да кажа дори да има съмнения за редовността на провеждането на избора, то няма как такава манипулация да стане в рамките на 20 000 гласа, каквато е разликата между победителката Фандъкова и победената Манолова. В София избирателният корпус е огромен – над 1 милион души, дори да предположим, че може да се правят опити за вмешателства, то те не могат да са извън рамките на няколко хиляди гласа. Така че с две думи – разлика от 20 000 гласа между двете съпернички в избора, няма как да бъде манипулирана. Аз не вярвам, че ще се стигне до касиране на вота.

- Стана популярен подход да питаме за „изненади на вота”, въпреки че в една регламентирана процедура, не би трябвало да се говори затова. Обаче, кое бе необичайното този път?

- От многото проучвания, които „Тренд” направи през последните четири месеца в доста градове, включително и в София, не бих казал, че имаше някакви неща, които не бяхме предвидили. Преди вота казах, че в София ще има балотаж и че ГЕРБ ще стане първа политическа сила, но ще претърпи известни загуби по места. Изненада за мен имаше в София. Не между основните претендентки, а резултатът на Борис Бонев – гражданският кандидат, без партийна структура зад себе си.

- Какъв е прочитът ви на гласуването за Борис Бонев?

- Част от гражданите, пуснали бюлетина за него са симпатизанти на „Демократична България” /ДБ/, които не са припознали като свой кандидат арх. Борислав ИгнатовБорислав ИгнатовБорислав Игнатов е български архитект, председател на Управителния съвет на Камара на. Мнозина са недоволни, че Бонев не направи своя листа, защото можел да вкара поне 9 общински съветници. На тях ще кажа, че Борис Бонев избра красива политическа роля - на независим кандидат. Обратното означаваше да влезе в партийно състезание, което нито е героично, нито е така красиво. За него бе бонус да се отрече от цялата партийна система. Той успя да събуди и някои неактивни избиратели. Разбивката на вота показва, че за най-младата възрастова категория /18 – 30 годишните/, той е първи сред кандидатите, дори преди Фандъкова, а те традиционно са най-пасивни на избори.

- Някои политолози обаче казаха, че гласуването за него е авантюра в политически аспект?

- Има различни оценки, които обаче не отричат основният факт – че той успя да събуди гласоподаватели, които не излизаха до урните предни години. А някои от тях дори за първи път гласуват.

- Как ще коментирате това, че БСП, която се самоопределя като основен опонент на ГЕРБ и опозиция, не успя да стигне до балотажи в големи градове като Варна и Пловдив например?

- Във Варна това е последствие от тежкия конфликт, който централата на БСП води с местната структура. На балотажа привържениците на ДБ във Варна са гласували за Костадин Костадинов, което пък е диаметрално противоположно на техните идеологически фундаменти. Това показва, че между ГЕРБ и градските либерали има трап и те вече са готови за гласуват за всеки, който е срещу управляващата партия.

- Затова ли се роди закачката, че Отечественофронтовският съюз между БСП и ДБ в София гласува за Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на?

- Да, резултатите сочат, че по-голямата част от привържениците на ДБ са гласували за Манолова на балотажа. Затова казвам, че ДБ са либерална общност, а не десница. Като тях вече има общности в доста европейски столици, които направиха протестите в Будапеща, гласуваха в Лондон срещу Брекзит, антисистемната опозиция в Москва и техните протести също имат либерален характер и др., дори в Турция, ако щете.  У нас тези либерали са готови на всичко, за  да гласуват срещу ГЕРБ и доказателство са резултатите от вота в София и Варна.

- Има ли потенциал в създаването на един нов политически проект от страна на Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на?

- Не съм сигурен, че самата тя е наясно какво ще прави след тези избори. Манолова иначе е амбициозна и дейна. Но не бива да се заблуждава, че постигнатото сега е само неин успех – той е и на БСП и на ДБ, които я подкрепиха. Обаче тези хора е по-малко ветоятно да мигрират в евентуален неин политически проект. Не вярвам и на прогнозите, че би се заела да се бори за председателския пост в БСП. Смятам, че сега е добре Манолова да отстъпи малко за 2-3 месеца и после да мисли за следващите си стъпки.

- Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на да си почива, но пък тя е близка със Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в, който днес регистрира своята партия. Възможна ли е колаборация между двамата и какво бъдеще предричате на новата паритя на шоумена?

- Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на беше първият гост при старта на неговата телевизия. Прави впечатление, че те отдавна демонстрират близост, но политическите им календари напоследък малко се разминават. Може да се очакват общи действия между тях. Те се целят в една ниша – протест срещу статуквото, но не с БСП. В България винаги има място да нов политически проект, защото има хронично недоверие към всички партии. Бонуси получават онези, които са винаги срещу всички. Трифонов и Манолова се стремят към това. Но са важни лицата, зад които те ще застанат и предполагам, че ще се позиционират до следващите парламентарни избори, които по всичко личи, че ще са редовни.

- Ако БСП не организира отново ен броя вотове, протести и ГЕРБ не поддаде?

- Те самите влизат в предконгресна подготовка, през май ще си избират нов председател и аз смятам, че от тук нататък те ще се занимават предимно със себе си. ГЕРБ запази доминиращата си роля във властта. БСП направи пробиви на някои места, но не можа да се докаже като алтернатива на управлението. ДПС успя да елиминира ДОСТ и монополизира своите територии, резултатите им са като тези от 2015 година. ВМРО малко отстъпи от постигнатото на евровота, но пък се налага в своето поле и изглежда те ще са електоралният наследник на „Обединени патриоти” в най-голяма степен. ДБ са силни в София, но не подбраха добрият за тях кандидат за кмет и звездата на Борис Бонев на тези избори ги засенчи много на първия тур.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3698 0

Свързани новини

Водещи новини