Вижте как ще протичат шофьорските изпити по новите правила

  • 25 октомври 2019 13:22

  • 4113
  • 8
Вижте как ще протичат шофьорските изпити по новите правила
© Кадър: БТВ

Преди дни излиза демо версията на системата, по която ще се провеждат шофьорските изпити след няколко месеца. Според предложението всичко ще става чрез мобилно приложение, което инструкторите и кандидат-шофьорите ще трябва да инсталират на телефоните си. Кандидат-шофьорите ще си избират инструктор и автомобил през интернет – чрез приложението, съобщава БТВ.

В него трябва да бъдат качени всички фирми, които обучават шофьори, снимки на инструкторите и техните автомобили. Приложението няма да може да се поддържа на всички мобилни устройства - програмата ще работи само на по-новите версии на операционните системи. Вместо с инструкции за шофиране, курсистът ще получи такива за това как да свърже мобилния си телефон с този на инструктора си. Двете устройства се сдвояват със специален QR код. След като той бъде потвърден, инструкторът и курсистът ще могат да видят точното място, на което се намират, както и пътят, по който ще минат, за да изпълнят своя час по кормуване. Снимката на инструктора и курсиста се прави, за да се докаже, че двамата са провели урока по кормуване. Снимка ще се прави в началото и след края на часа.

От фирмата, която е разработила приложението, уточниха за bTV, че всички тези начални стъпки отнемат между 5 и 10 минути. Това време няма да отнема от часa, предназначен за практика. Курсистът и инструкторът ще трябва да се срещнат малко по-рано, за да изпълнят задължителните стъпки по започване на учебният час по кормуване.

Според тествалия приложението инструктор Йонко Иванов в него има редица грешки и вместо да помага, само ще разсейва кандидат-шофьорите.

„Вие видяхте, че аз през цялото време гледах телефона. Ученикът няма да го интересува да си следи пътя, какъв е и кои са уязвимите участъци”. Друг минус според Иванов е, че бъдещите шофьори ще трябва чрез приложението да избират с кой инструктор и с каква кола да провеждат шофьорските курсове. А нуждата от мобилни устройства само ще ги оскъпи. Той допълва и че с въпросното селфи се нарушават правата както на инструктора, така и на бъдещият шофьор.

Иванов добавя, че на година има над 120 хиляди кандидат-шофьори и близо 30 хиляди души, които трябва да опреснят своите умения, което според него означава, че системата няма да може да поддържа такъв голям брой на данни и е възможно личните ни данни да изтекат.

От фирмата-разработчик са категорични, че това не е възможно. Те подчертават, че приложението все още е в демо версия и тепърва ще се правят подобрения. A разходите за инсталирането и използването на приложението ще са изцяло за сметка на инструкторите и кандидат-шофьорите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4113 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Някой

2019.10.26 | 06:49

8

Според мен трябва да има задължителен психотест за всички категории плюс задължително завършено средно образование. И да попитам ще се учат да шофират ли или само ще се шерват по улиците?

Ъъъъъ

2019.10.25 | 16:44

7

Само болен мозък може да роди такава грандиозна тъпотия - ще се чекват, ще си сдвояват телефоните, а накрая и ще се снимат за доказателство и спомен. Много ми е любопитно да видя как изглеждат светлите мозъци, родили целия този цирк, който подготвят. А преди селфитата ще има едно гримиране, едни прически, едни муцки…………. И не с отворен прозорец, че ако се разроши прическата ко праим?

цецо интереса

2019.10.25 | 16:34

6

Това е нещо нормално

Венци

2019.10.25 | 16:06

5

поредната простотия докога

2019.10.25 | 15:22

4

Поредния Тиквен проект , който няма да сработи ! Важното е пари да се точат !

2019.10.25 | 15:20

3

И колко пари източихте чрез " фирмата разработчик " за тая пълна тъпотия дето ще се бъгва всеки час ???? И ако нямяш смарт телефон няма как да вземеш книжка ......

Аноним

2019.10.25 | 14:24

2

Поредната Бг глупост.

БАЙ ШИЛЕ

2019.10.25 | 14:02

1

Мургави кандидат шИфьори ще има ли заснети на изпита???

Добави коментар

Водещи новини