В Харманли се разкрива нова социална услуга за 65 потребители

  • 25 октомври 2019 10:29

  • 341
  • 0
В Харманли се разкрива нова социална услуга за 65 потребители
© община Харманли

Община Харманли стартира проекта "Партонажна грижа", съобщиха от местната администрация. Новата социална услуга ще се предоставя на лица с увреждания на възраст над 18 г., възрастни хора над 65 години, такива с експертно решение на ТЕЛК или с хронични заболявания, нуждаещи се от продължително наблюдение и здравна грижа, както на претърпели операция или лечение. Те ще могат да получават социална, здравна и психологическа подкрепа у дома в зависимост от своята индивидуална потребност.

Общо 65 души ще се възползват от грижите на 10 домашни помощници и 2 медицински сестри с осигуреното финансиране от близо 180 000 лева, уточняват от общината. Закупен е бил нов автомобил, с който се осигурява достъп на нуждаещите се от отдалечени населени места в общината, където рискът от лошо качество на живот и институционализация е по-висок.

Общината освен това ще продължи да предоставя топъл обяд на 150 социално слаби в целия регион и през следващата година. Съвместно с Агенцията за социално подпомагане, общината продължава и изпълнението на програмите "Личен и социален асистент" и "Домашен помощник".

В най-скоро време ще отвори врати и Дневният център за деца и младежи с увреждания, уверяват още от общината. Социалната услуга ще се предоставя с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 за консултативна грижа за деца и младежи с увреждания и техните семейства.

Центърът ще осигури целодневни, полудневни и почасови услуги в специализирана среда, се казва в съобщението.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини