Човешка грешка е най-вероятната причина за челния сблъсък на пътя София – Варна

Внезапна загуба на управлението и навлизане в насрещното платно е причина за жестоката катастрофа, която взе 5 жертви на пътя София – Варна. Софиянец с джип се вряза челно в лек автомобил. Въпреки че шофьорът, съпругата му и двете им деца са били обезопасени с колани и столчета, загинали на място.

Жертвите на войната на пътя от началото на годината до днес вече са 500 души и са с 14 души повече в сравнение със същия период на миналата година.

Според Пътна полиция основната причина за тях продължава да е превишена скорост. Според експертите – подценяване на шофьорската професия и прекомерна употреба на мобилен телефон зад волана.

Разследването за тежката катастрофа с пет жертви е в ход и по данни на свидетели е ясно кой от двамата водачи я е причинил, предава Нова Телевизия.

„Този автомобил, който се движи от Варна за София, навлиза в лентата за насрещно движение. По незнайни за нас причини рязко променя посоката си на движение и удря челно автомобила, който идва от град София”, заяви Иван Стефанов от Пътна полиция.

От полицията не смятат, че пътните условия имат общо с челния удар.  „Като цяло тази отсечка не се характеризира с концентрация на ПТП, въпреки това по нея се работи периодично и за превишаване на скоростта с техническо средство”, коментира Борислав Борисов, началник на полицията в Омуртаг.

Според статистиката, 96% от инцидентите са предизвикани от грешка на водача. Затова от КАТ дават съвети. „Трябва да се кара внимателно, да се спазват всички знаци, да се спазват маркировките на пътя”, каза Иван Стефанов.

Мнението на пътните експерти е по-различно. „Доскоро основната причина за катастрофите беше превишената скорост. Сега, към днешна дата, се оказва, че телефонът е изместил това първо място на високата скорост и води в класацията”, посочи автомобилният състезател Димитър Илиев.

Автоинструктори напомнят, че има и други фактори освен шофьора, които водят до фатални сблъсъци. И ни връщат още в периода на обучението. „Грешките в листовките са някъде около 50 или 100, като има и много заблуждаващи въпроси”, каза  автомобилният инструктор Иван Пенчев.

Дават и примери. „Въпрос от листовките: „Кога е разрешено изпреварването при намалена видимост под 50 метра?” Те тълкуват, че при намалена видимост под 50 метра имаме право да изпреварваме”, каза Иван Пенчев.

От близо година се очаква да се въведат нови листовки без грешки за кандидат-шофьорите. Очаква се от 2017 г. да се приемат и три нови закона след разделянето на Закона за движение по пътищата. Те обаче са на фаза обществено обсъждане от месеци.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет