Българи и македонци почетоха паметта на българските военни, загинали в битките при Стражин

  • 20 октомври 2019 17:35

  • 797
  • 1
Българи и македонци почетоха паметта на българските военни, загинали в битките при Стражин
©

По повод 75-ата годишнина от участието на България в заключителния етап на Втората световна война представители на Министерството на отбраната и  военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“ почетоха днес, 20 октомври, паметта на българските воини и бойците от Парашутната дружина, загинали в битките при Стражин и Страцин през октомври 1944 г.

Църковно-военният ритуал се проведе на мястото на историческите сражения в с. Страцин, община Кратово, Република Северна Македония. На него присъстваха командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военнопатриотично възпитание“ Иво Антонов, представители на ръководствата на военнопатриотичните съюзи от България и Република Северна Македония, както и ветерани, участвали в бойните действия по тези места.

По повод бележитата годишнина от името на министъра на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността бяха наградени с юбилейни медали „75 години от Втората световна война“  17 български ветерани – участници в боевете, ръководствата на военнопатриотичните съюзи от Република Северна Македония и кметове на общини от региона.

Беше отслужена заупокойна молитва в памет на героите.

Военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“ отдадоха военни почести в знак на преклонение пред подвига на загиналите български воини и поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на героите.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
797 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.20 | 18:19

1

Da vi e.a i vas i severomaimynite

Добави коментар

Водещи новини