Патриарх Неофит и световната шампионка Василена Йорданова са новите почетни граждани на Перник

Новите почетни граждани на Перник са българският патриарх Неофит и световната шампионка по таекуон-до за 2019 г. Василена Йорданова. Почетните символи на града им бяха връчени на тържествено заседание на Общинския съвет.

Негово светейшество е удостоен с почетното звание по предложение на инициативен комитет, оглавяван от областния управител Ирена Соколова. Номинацията се базира на изключителния принос на патриарха за възраждането на десетки църкви и манастири в Пернишко. Инициаторите заявяват, че подтик за начинанието е стремежът да се продължи традицията годишнините на града да бъдат увенчавани с духовни постижения.

Младата перничанка Василена Йорданова е неколкократна републиканска, европейска и световна шампионка по таекуон-до и кикбокс от 2012 до 2019 година.

"Преди 1000 години всеки е търсил Перник на картите", заяви в тържествено слово акад. Антон Дончев. Той припомни славната история на селището и подчерта, че два пъти двехилядният Перник е спирал трийсетхилядна ромейска войска.

Патриарх Неофит прие отличието с благодарност и признателност за оценката, която, по думите му, се дава за неговите скромни трудове.

"Ще пожелая молитвено занапред със застъпничеството на Св. Иван Рилски - нашият национален светец, да бъде всичко така, както добрите българи биха подредили своя живот", каза Негово светейшество.

Василена Йорданова обеща да зарадва перничани с нови постижения.

На тържественото заседание присъства и президентът /2002-2012 г./ Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в.

Коментари

  1. 2019.10.19 | 16:35

    Ти да видиш

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет