Дървата остават предпочитан начин за отопление сред жителите на община Разград

Дървата остават предпочитан начин за отопление сред жителите на община Разград. Най-търсени за огрев са широколистните цер и габър, заяви директорът на общинското предприятие "Разградлес" за БТА.

Тя отчете, че над 3800 домакинства вече са се снабдили с дърва. Към началото на миналата седмица са продадени повече от 22 847 куб.метра, като все още продължават да се извозват заявените количества акация, тъй като добивът на този вид дървесина започва през септември, уточни Манева.

През миналата година да се топлят с дърва, добити от "Разградлес" са избрали общо 3805 семейства от общината, а закупеното количество дървесина възлиза на 27 445 куб.метра, каза още директорът на общинското предприятие. Тя подчерта, че цените тази година не са се повишили спрямо миналогодишните.

Церът се продава за 69 лв., а акацията струва 57 лв. на куб.метър. Ежегодно общинското предприятие осигурява на преференциални цени дърва за огрев и за общински структури и социални групи, като снабдяването на институциите за новия отоплителен сезон трябва да приключи до края на ноември. Доказателство за това, че отоплението с твърдо гориво си остава най-предпочитаното през зимата за разградчани сочат и изплащаните от социално подпомагане помощи.

Досега в дирекцията в община Разград са приети 1657 заявления за целева помощ за отопление, като над 76 процента от тях са за закупуване на дърва и въглища, съобщиха от регионалната дирекция.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет