Недоволство в село в община Омуртаг заради системен недостиг на питейна вода

Жители на търговищкото село Рътлина, които от години страдат от недостиг на вода и са на режим, се оплакват, че птицеферма в селото им използва питейна вода и допълнително ги обрича на безводие. Собственикът на обекта отрича и твърди, че ползва друг независим водоизточник, предава БНТ.

250 души живеят в с. Рътлина и подобно на много други села в община Омуртаг от години страдат от недостиг на питейна вода. Данните сочат, че това е повсеместен проблем в района - над 70% от малките населени места са с режим на водата. Затова всяка капка се цени и ако някой я използва за друго, освен за пиене - скандалите са неизменни.

Собственикът на птицефермата, заедно с протестиращите хора, показа как точно си набавя вода от чешма в съседното село Плъстина, която тече свободно и е за водопой на животни. С помощта на помпа той я събира в бидони и така има достатъчно вода за птицефермата. Птицевъдът твърди, че не разчита на питейна вода от селото, тъй като тя не идва с дни, а дотогава птиците му ще умрат. Справка във ВиК-Търговище показва, че преди години той е плащал месечно по 600 лева за питейна вода, след това те намалели на 200, а последната му сметка е за 30 лева.

Въпреки че недоволните разгледаха фермата, те заявиха, че не му вярват и ще продължат да наблюдават с каква вода отглежда птиците.

Явно е, че разправиите в село Рътлина скоро няма да спрат. Решението на проблема с недостига на вода е да се разшири сегашният водоизточник като се направят нови каптажи, в които да се събира повече вода. Преди години е имало проучване за това, но напоследък за него се говори само преди избори.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет