Академик Георги Марков: Свободата е потребност за хора с познание, невежите искат само хляб

  • 11 октомври 2019 12:18

  • 2642
  • 0
Академик Георги Марков: Свободата е потребност за хора с познание, невежите искат само хляб
© булфото/архив/

Академик Георги Марков е български историк, преподавател, автор на много книги и публикации на исторически теми. Бил е 10 години директор на Института по история към БАН. Говоря с него защото утре, в събота, на 12 октомври, академията чества своя 150-годишен юбилей, който академичната общност ще отбележи в зала 1 на НДК от 19 часа. С известния академик говорим също така за старта на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС на 17 октомври, за поста Главен прокурор и др..

- Академик Марков, в навечерието на 150-годишния юбилей на родната БАН, смятате ли че познанието се цени досатъчно в съвремието ни?

- Искам да напомня, че БАН е основана 9 години преди освобождението, преди възстановяването на българската държава. Тя е най-старата национална институция в новата българска история. Тогава нашите смели праотци са разбрали, че трябва първо да има просвета, наука, защото свободата е потребност на хората с познание. Невежите не се нуждаят от свобода, на тях им е достатъчен хляба. Никога няма да спра да се надявам, че БАН един ден ще си възвърне славата, която е имала. Ние имаме възрожданска мисия – да образоваме, да му даваме перспектива напред, да се преборим с опростачването и чалгализацията. Няма да припомням историята за възникването на БАН, тя е достатъчно добре описана в аналите и всеки, който се интересува може да я прочете. Академията е наследник на Българското книжовното дружество, създадено в Браила през 1869 година. По-късно, през 1911 година дружеството е преобразувано в академия на науките, а дългогодишният му председател Иван Евстатиев Гешов, който е бил доста заможен, не дава, а отпуска като кредит 120 000 златни лева за тази реформа.

- От тогава до сега комай не са се изменили много нравите, щом финансовият министър С.Дянков /2009-2013г./ ви засегна като преди десетина години каза за вас, в БАН: „феодални старци, които си стоят там и събират заплати"?

- България е малка страна и са малцина онези, които като него имат възможност да учат на Запад и на тази основа да се държат високомерно. С днешна дата проучванията сочат, че 77% от българите ценят дейсността на Българската академия на науките. Това вероятно е разочароващо за Дянков, но е вярно. БАН сме далеч по-одобрявана институция от Народното събрание, с което сме съседи по сгради. Може би, ако от парламента се обръщат по-често към нас за експертни мнения, ще си вдигнат рейтинга сред гражданите. Като например по Македонския въпрос.

- По ваше мнение западната ни съседка дали ще получи одобрение от всички 28 страни- членки преди 17 октомври?

- Едва ли. Разбра се, че има възражения от Франция, Холандия и Дания. Германия пък натиска само за Северна Македония, без Албания. Лично аз смятам, че не всичко е направено така в Северна Македония, че да бъде приета в ЕС. Те се карат със съседите си непрекъснато, въпреки че сега Гърция твърди, че са добре. При нас трябваше да се изчистят историческите недоразумения с тях, преди да подпишем договора. Историците не могат да се разберат. Познавам историците на Скопие, смятам, че те от няколко поколения са с промити мозъци. Четат основно турски документи от края на 19 век. Винаги съм се учудвал от хора, които четат едно, говорят друго, а пишат трето.

- България има ли ясна и точна, не обтекаема позиция, по повод на присъединяването на комшиите към ЕС? И възможно ли е въобще някога да спре дърлянето по исторически теми, за личности, между нас и тях, въобще между страните на Балканите?

- Когато говорим за обща история, трябва да изясним какви са събитията до края на Втората световна война. Нямам против, че се самоопределят като македонци, това е тяхно право. Но техните дядовци са били българи. Националните им герои са с българско национално самосъзнание. Това отдавна е доказано, а писмата на Гоце Делчев са факт, публикувани са. Няма как със задна дата да помакедончваме костите на онези българи, които са загинали за свободата на Македония. Македонска нация не фигурира нито в турски документи, нито в аналите на чуждите консули. Македония съществува само като географско-туристическа област, в която са живеели, турци, албанци, арменци и др. Но това не е националност, а ние не можем да се откажем от историята си. Още повече, че нямаме моралното право да ставаме съучастници във фалшификации. Няма как да забравим историята си, тя е такава, каквато е. В България всеки трети гражданин е с бежански корени – от Македония, Добруджа, Тракия, Поморавието...Имаме 300 000 бежанци. Историята е полезна, поучителна наука и не е редно да се правят опити да се промиват мозъците на подрастващите като тя се неглижира умишлено.

- Правителството дава 5 милиона лева на БАН, за какво ще ги изразходвате?

- За капитален ремонт на сградите. Академията има голям фонд от постройки, които са направени през 70-те години на минали век и е крайно време да бъдат реновирани.

- Много омраза се изсипа в мрежата върху представители от академията, които подкрепиха номинирания за главен прокурор Иван Гешев, какво бихте им отговорил?

- О, аз съм един от академиците, подписали тази подкрепа. Доколкото имам впечатления от Иван Гешев, той си върши добре работата и е подходящ за този пост. Има 233 осъдени престъпници по негови обвинителни актове.

След 1989 година целият гняв се струпа върху прокурорската гилдия. Роди се дори изразът „Слаба държава, слаба прокуратура”. Как обаче ще се промени всичко това, ако продължава досегашната практика разни НПО-та, повечето от които са на чужда издръжка, да се опитват да диктуват дневния ред в държавата?! Стигна се до ненормалности като тази разни изверги да имат повече права от жертвите им. Ама, моля ви се, правото не трябва да е в полза на престъпниците!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2642 0

Свързани новини

Водещи новини