Работодатели предупреждават за нова вълна безработни

  • 20 март 2012 19:49

  • 1445
  • 2
Работодатели предупреждават за нова вълна безработни
©

За нова вълна от безработни предупреди бизнесът. Причината е промените в Търговския закон, които ще дадат право на служители да искат фалит на работодателя си, ако не плаща заплати. Целта на промените е да се гарантират вземанията на работниците.

Работодателите определиха предложението на социалното министерство за промените като популистики похват, който ще удари тежко цялата икономика. Частниците са убедени, че това ще принуди не малко от мениджърите да прибягват директно до съкращения при всеки по-сериозен финансов проблем.

Синдикатите обаче са доволни, че промените ще защитят работниците и ще превъзпитат частниците. „Всеки един продавач на пирони, на обувки за работещите в Мадан търговец, например, може да поиска процедура по несъстоятелност от съда, а работникът, който продава труда си, защото това също е сделка, не може да поиска обявяване на несъстоятелност”, коментира изпълнителният секретар на КНСБ Чавдар Христов.

Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев това е симулирана грижа към работника. Данев каза, че и в момента законът позволява такива механизми.„Ти ще вземеш изпълнителен лист и можеш да му блокираш сметките, преди да влезе в несъстоятелност. Блокирай му сметките, блокирай му превозните средства, какъв е проблемът?”, попита Данев.

Промените в Търговския закон предвиждат промяна на поредността за удовлетворяване на вземанията на кредиторите. Така работниците ще имат на първо място в списъка на кредиторите, редом с държавата.

Последвайте канала на

1445 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
абв

2012.03.29 | 16:19

2
Щом не могат да плащат заплати, значи не са никакви работодатели. Много им хареса да им работят хората без пари. Да се поставят такива условия - ако си искаш заплатата ще те уволня е абсолютно безобразие, което го няма никъде по света. Неплащането на заплати е абсолютна злоупотреба. На това трябва да се сложи край. За съжаление няма да стане без съпротива. Само бой на некоректните работодатели!
ЕЕЕ

2012.03.29 | 16:19

1
Предупреждават ли мръсните дерибеи само лишаване от свобода за некоректните боклуци. БРАВО,БРАВО.БРАВО НА ГЕРБ ако приемат закона ликвидация и изплащане на заплатите на хорицата не съм партиен привърженик, но това е единственото правителство което прави нещо полезно.

Добави коментар

Водещи новини