В Плевен започна подготовка за монтажа на новия паметник на Девета Плевенска дивизия

  • 08 октомври 2019 15:19

  • 325
  • 0
В Плевен започна подготовка за монтажа на новия паметник на Девета Плевенска дивизия
© Novini.bg

В Плевен започна подготовка за монтажа на петте фигури на новия паметник на Девета Плевенска пехотна дивизия. Това съобщиха инициаторите за проекта от сдружение "Героите на Дойран".
До момента са демонтирани три от релефите на стария паметник и са предадени в Регионалния исторически музей. Предстои демонтаж на последния.


Районът е ограден и днес започна отливане на фундаментите, на които ще бъдат поставени фигурите на войниците за новия паметник. Единият боец изобразява класическа войнишка фигура, в атака "На нож". Вторият е знаменосец, в знак на уважение на българското бойно знаме, което никога не е пленявано в цялата военна история на страната ни.

Третият войник е със снаряжение на щурмовак, защото при боевете при Дойран за първи път е имало такива щурмови групи, поясниха от сдружението. Четвъртата фигура е на тръбач, който символично приканва мъртвите да се включат в битката. На върха на паметника ще бъде фигурата на ген. Владимир Вазов. За да бъде поставена, съгласно архитектурния проект, трябва да бъде изрязана горната половина на сегашния паметник. За целта утре се очаква специализирана техника от София.

Довършва се отливането на фигурите. Техен автор е скулпторът Борис Борисов. Марин Марков, който също е скулптор, отлива фигурите. Плевенският архитект Анатолий Христов е изработил безвъзмездно проекта.
Очаква се паметникът на площад "Свободата" да се извиси на 10 метра. Основната фигура в центъра на пиедестала е фигура в цял ръст на командира на дивизията ген. Владимир Вазов с височина около 3,6 м.

Трябва да бъдат събрани чрез дарителска акция още около 25 000 лева, казаха от сдружение "Героите на Дойран".

Последвайте канала на

Novini.bg
325 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини