Медицински сестри и санитари ще помагат на възрастни хора в Добричко

  • 08 октомври 2019 13:32

  • 195
  • 0
Медицински сестри и санитари ще помагат на възрастни хора в Добричко
© Община Добрич

Медицински сестри, рехабилитатор и санитари ще помагат на възрастни хора в Добричко, като ги придружават до болнични заведения, ще викат личните им лекари в домовете, ще следят дали редовно вземат лекарствата си, ще мерят кръвното им налягане, ще правят превръзки и други манипулации, съобщават от кметската управа при представянето на проекта за патронажна грижа.

Инициативата черпи ресурс от 206 560 лева и има подкрепата на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи кметът Тошко Петков пред БТА. По думите му общината ще поеме грижата за 74 потребители, сред които и хора с увреждания.

На рисковите групи ще се помага и в домакинството за почистване, за дребни ремонти и покупка на хранителни продукти. Хората в нужда ще могат да разчитат на помощ и при плащане на битови сметки, на данъци и други административни услуги. Социален работник ще им организира развлечения и ще поощрява социалните им контакти.

Общината вече ремонтира помощни помещения в селата Карапелит, Житница и Паскалево към Центъра за предоставяне на мобилни услуги в домашна среда, каза ръководителят на проекта Даниела Тодорова.

Тя допълни, че в рамките на проекта предстои да бъде закупено и транспортно средство, с което екипът от специалисти ще обхожда домовете на хората. Общината вече набира потребители и специалисти за патронажната грижа, а услугите ще бъдат предоставяни от началото на следващата година.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини