Природозащитничка: Всички животни от зоопарка в Разград трябва да бъдат изведени

  • 07 октомври 2019 08:36

  • 432
  • 2
Природозащитничка: Всички животни от зоопарка в Разград трябва да бъдат изведени
© Кадър: БТВ

Всички животни от зоопарка в Разград трябва да бъдат изведени. Заедно с него трябва да се затворят и няколко други зоокъта в страната. Това заяви Габриела Попадопова от сдружение „На ти с природата” в ефира на БТВ.

От организацията за защита на животните „Четири лапи” алармираха за критичното състояние на лъва Любо от разградския зоопарк. Животното е с наранена лапа и накуцва.

Преди време от там бяха спасени и лъвчетата Терез и Масуд, които бяха стъпкани от майка им заради лошите условия на живот и стреса.

Експертът подчерта, че от Министерството на околната среда и водите, чрез регионалните дирекции, извършва проверки по местата без лиценз и установява, че няма нарушения. По думите ѝ оправданието, че зоокътовете не са затворени е, че животните няма къде да бъдат преместени. Тя допълни, че и у нас, и в чужбина има достатъчно подходящи условия за отглеждане. Попадопова изтъкна, че в кюстендилския зоопарк, който е затворен със заповед от 2011 г. продължава да функционира, а на територията му има лъв в лошо състояние.

Главен експерт „Земеделие и стопанска дейност” към община Разград д-р Михаил Балтаджиев поясни, че раната на лъва Любо е в процес на възстановяване. По думите му тя е възникнала след претриване и е последвало възпаление. Ветеринарният лекар поясни, че накуцването на животното е нормално.

След подаден сигнал до ветеринарите, започва лечение на раната. По думите на Балтаджиев няма повод за притеснение условията, в които се гледа лъва. Освен това той изтъкна, че след случая с Терез и Масуд е започната процедура по лиценза на зоопарка. Очаква се решение на МОСВ.

Д-р Чавдар Черников поясни, че раната не е тежка, но когато става въпрос за диво животно, прегледът и лечението са по-трудни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
432 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
който ги събра и отгледа да си ги вземе в къщи сег

2019.10.07 | 09:14

2

Първо да изведем всички дупитатии и дупитатки от Парламента и кой от къде то е, други направо във софийския. После милите улични кученца да запънем в някоя дълбока светеща нощем мина, после ще дойде ред и на тия твари. Ами тия двукраки дето до сега ги събираха и размножаваха в зоо градините, какво да ги правим ?

червена гнида

2019.10.07 | 08:49

1

И като изведете животните от зоопарка вкарайте този питекантроп на тяхно място и го показвайте срещу заплащане -- стига е паразитирал с парите на европенделите .

Добави коментар

Водещи новини