Безплатно обезпаразитяване на кучета ще има в пет столични парка на 12 октомври

  • 05 октомври 2019 18:18

  • 779
  • 1
Безплатно обезпаразитяване на кучета ще има в пет столични парка на 12 октомври
© Pixabay

Безплатно обезпаразитяване на кучета ще има в пет столични парка на 12 октомври, съобщиха от Български ветеринарен съюз (БВС). Акцията е част от образователната кампания "Превенция и профилактика на ехинокозата".

От 11:00 до 17:00 ч. в Южния и Северния парк, Борисовата градина, парка "Гео Милев" и този край езерото в "Дружба" към ветеринарните лекари ще се присъединят водещи производители и разпространители на ветеринарно-медицински продукти, които ще осигурят необходимите медикаменти за извършване на профилактиката.

Целта е популяризиране на превенцията срещу ехинококозата и информиране на обществото за навременните мерки, които трябва да се вземат в борбата с болестта, обясниха от БВС. Според експертите проблемът с кучешката тения (ехинококозата) е много голям. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести през последното десетилетие България е на първо място от европейските страни по брой оперирани хора от ларвална ехинококоза.

Обезпаразитяването срещу вътрешни паразити е задължително за всички домашни кучета и котки, за да се прекъсне жизненият цикъл на паразита, съветва БВС. Яйцата на вътрешните паразити са около нас, някои от тях оцеляват и след зимата. Скитащите кучета ги отделят неконтролируемо. С обувките и дрехите си ние ги внасяме в дома си. Опасност има и в суровото месо и вътрешности, където се крият ларвите на някои паразити. Ако паразитът се развие в червата на кучето, той би повлиял негативно на неговото здраве. А може и кучето да изглежда съвсем добре и по нищо да не показва, че е опаразитено. Най-голямото зло за хората са тези вътрешни паразити, които се предават от кучето на човека и по-специално - децата.

Обезпаразитяване веднъж месечно, най-много на 2-месечен интервал, гарантира прекъсване на жизнения цикъл на паразита без последствия от замърсяване на външната среда, посочват от БВС. Това трябва да става под контрола на ветеринарен лекар, който да каже кое лекарство и в каква доза ще свърши най-ефективна работа срещу вътрешните паразити.

Последвайте канала на

Novini.bg
779 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ZIG HAIL

2019.10.06 | 07:07

1

защо не направите нещо безплатно за хората изедници

Добави коментар

Водещи новини