Браншът иска повече контрол над газовите бутилки

  • 03 октомври 2019 20:11

  • 902
  • 2
Браншът иска повече контрол над газовите бутилки
© Булфото (архив)

Повече контрол за употребата, зареждането и техническия преглед на газовите бутилки искат от Петролната и газовата асоциация. Поводът са зачестилите инциденти и с пропан-бутан за битови нужди, и с автомобилните уредби. По данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор от началото на годината е получен само 1 сигнал за неправилно съхранявани от съсед газови бутилки - на балкон в жилищен блок.

Официален регистър на автомобилите, които карат на газ, няма. Но от началото на годината през пунктовете за технически преглед са минали 375 хиляди автомобила с газова уредба. Често шофьорите избират да карат на газ, защото е много по-икономично. Задължително е бутилката и инсталацията да се сменя на десет години.

Първото правило е газовите бутилки да не се пълнят догоре, а най-много до 80% от обема им. Да не се съхраняват на слънце, а когато дълго няма да се ползват - да стоят на хладно и сенчесто място в метален шкаф с отвори. Въпреки рисковете клиентите избират газта по цената. От Петролната асоциация прогнозират стабилни цени на бензина и дизела, съобщава Нова телевизия.

По оценки на бранша ''сивият'' пазар на горива е около 20-30% на сто.

Последвайте канала на

Novini.bg
902 2

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.04 | 00:03

2

"Браншът" пак огладня. Българите бягат от тази чумава провинция, а те стискат тубата, та никой да не остане.

681

2019.10.03 | 21:56

1

Без контрол са не газовите бутилки, а всичко онова което е между бутилката и печката.
Поразиите стават най-вече поради напукани остаряли маркучи, неуплътнени връзки или неизправни редуцир-вентили и спирателни кранове.
Някога, когато ни докарваха и сменяха бутилките проверяваха всико това.
Сега нещата се вършат по принципа "карай да върви търговията"...

Добави коментар

Водещи новини