Починаха 12 от питбулите, ползвани за кучешки боеве в Пловдив

12-те питбула, използвани за нелегални кучешки боеве, са починали в общинския приют в Пловдив. Това съобщи директорът на Общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев.

Животните са били настанени в приюта, докато траеше делото срещу бившите им собственици. Те са останали там повече от три години. След като делото приключи с осъдителна присъда за собствениците, организирали незаконните боеве, животните са предадени на държавата, а законният техен стопанин стана Българската агенция по безопасност на храните.

„Въпреки, че в приюта в Пловдив се грижим добре за тях, 12 от 50-те настанени при нас животни починаха“, каза Божев пред Фокус. Той уточни, че когато животните са били оставени в приюта, най-малките са били на по 10 дни, а най-възрастните никой не може да каже на каква възраст са.

„Докато са били обучавани за кървави схватки със себеподобните им, кучетата са били третирани с доста забранени медикаменти“, посочи Божев. Възможно е именно това да е причината за тяхната смърт.

Със сигурност между починалите има две-три, които са имали рак, някои от тях са умрели от инфаркт или инсулт. „Сърцето на едното от кучетата беше доста уголемено, преди да почине. Тези аномалии най-вероятно са предизвикани от прекомерно натоварване с анаболни медикаменти“, добави Божев.

Възможно е също така някои от кучетата да са починали и от естествена смърт. По думите на директора на приюта, в момента останалите 32 питбула са в перфектно състояние, охранени, няма грешка в тяхното отглеждане, което да доведе до смъртта им.

Във вторник ще има среща в Областната дирекция по храните в Пловдив, на която са поканени и неправителствени организации и специалисти, които да си кажат мнението какво да се прави с тези животни. „При разговора ни от прокуратурата изразиха опасението, че животните може да попаднат в ръцете на недоброжелателни граждани, които отново да ги пуснат на арената на боевете. Те са селектирани и обучавани за такива боеве. Така, че твърде опасно е и да се отглеждат с други кучета. Всички тези опасения трябва да се обсъдят добре и да се вземат правилните решения“, каза още Георги Божев и добави, че няма друг подобен случай у нас, за да се вземе примера от него.

До момента за питбулите се харчат само общински средства, похарчени са над 200 000 лева, посочи още Георги Божев.

В момента те престояват в приюта в Пловдив, тъй като Агенцията по храните няма къде да ги държи, няма и средства за прехраната им.

Коментари

  1. 2020.06.02 | 22:01
    До момента за питбулите се харчат само общински средства, похарчени са над 200 000 лева, посочи още Георги Божев. В момента те престояват в приюта в Пловдив, тъй като Агенцията по храните няма къде да ги държи, няма и средства за прехраната им. Решението е повече от ясно. Евтаназия. Тези кучета няма как да се социализират. Харчат се пари, които можеха да се дадат на хората или за борба с изхвърлящите кучета на улицата. Защото кучетата не са се пръкнали от гората. Те не са диви животни. А организаторите на тези боеве трябва да лежат поне по 10 години за да служат за назидание на всички боклуци, които решават да се занимават с подобни гнусотии.
  2. 2020.03.14 | 23:24
    Какво да кажеш за такава новина.... Дано наказанията на осъдените и*вериги са адекватни и тези същества, няма да кажа
  3. 2019.10.02 | 15:28

    Супер

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет