Забавени заплати и обезщетения за 34 хиляди лева са изплатени в Кърджали

  • 27 септември 2019 12:50

  • 367
  • 0
Забавени заплати и обезщетения за 34 хиляди лева са изплатени в Кърджали
©

Забавени заплати и обезщетения за близо два месеца от едно предприятие са били изплатени през август в Кърджали, след намесата на Инспекцията по труда.

Това каза директорът на дирекцията в Кърджали Ангелина Бабунска.
Тя уточни, че сумата е в размер на 34 хиляди лева, а изплащането на заплати и обезщетения са сред честите нарушения на работодателите в региона. При извършени 87 проверки през август, инспекторите са издали 571 задължителни за изпълнение предписания, почти всички свързани с нарушения по трудовите правоотношения и изплащането на възнаграждения.

Бабунка каза също, че са започнали засилени проверки по прилагане на Закона за хора с увреждания /ЗХУ/, според който работодателите са длъжни да осигурят места за хора с трайни увреждания, на базата на средносписъчния състав на персонала. Вече са проверени 5 предприятия от около 80 подлежащи на контрол в областта. Нарушения не са констатирани, но проверките показват, че работодателите не правят разлика между трудоустроени хора и хора с увреждания, допълни Бабунска. Тя уточни, че при неспазване на посочените в ЗХУ срокове, работодателите следва да започнат плащането на компенсационни вноски, които са в размер на 168 лева.

Последвайте канала на

Novini.bg
367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини