Парламентарната комисия по култура и медии реши Сметната палата да извърши одит в БНР

  • 26 септември 2019 16:03

  • 292
  • 1
Парламентарната комисия по култура и медии реши Сметната палата да извърши одит в БНР
© Булфото (архив)

Парламентарната комисия по култура и медии одобри внесеното от ГЕРБ предложение да бъде възложено на Сметната палата извършването на одит в Българското национално радио.

Проверката ще обхване периода 1-ви януари 2017-а - 30-и септември 2019 г. Депутатите направиха корекция в крайния срок за внасяне в парламента на окончателния доклад на Сметната палата след одита. Това трябва да стане до 31-ви януари 2020 г., а не до 31-ви декември 2020-та, както предвиждаше първоначалният проект на решението.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков обясни пред депутатите какво ще обхваща одитът: "Ще проверим законосъобразността на управленските решения както на генералния директор на радиото, на двамата генерални директори, тъй като това включва периода на двама генерални директори, така също и на Управителния съвет, разбира се, от гледна точка на изпълнението на бюджета, който е предоставен на радиото в неговите три компонента: разходи за възнаграждения, в това число както по трудови правоотношения, така и по извънтрудови правоотношения, разходите за издръжка и капиталовите разходи, които са свързани с придобиване на различни активи".

Един от вносителите на проекта - Красимир Ципов от ГЕРБ, обясни пред БНР как е избран периодът на одита: "Обикновено срокът е за съответната календарна година или предходните няколко календарни години. В дискусия между народните представители от парламентарната група на ГЕРБ взехме такова решение да се провери от 2017-та началото до края на септември тази година".

По-рано председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че одитът на Сметната палата в БНР ще провери специално как е решен казусът с музикалните състави на радиото. 

Проектът за решението за проверка внесен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е и депутатите Александър Ненков и Красимир Ципов на 20 септември. В същия ден министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г заяви в парламента: "Ще помоля нашата парламентарна група, като председател на партията, веднага да се присъедини към тази анкетна комисия, която искат колегите от БСП. Нещо повече, пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на Националното радио досега".

Асоциацията на европейските журналисти - България организира днес в 12 часа акция в подкрепа на свободата на словото и с искане за провеждане на международно разследване на казуса със спирането на излъчването на сигнала на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за пет часа на 13 септември тази година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.26 | 16:36

1

Какъв одит бе баламурници .Изритайте тия функционални герберски подлоги там и всичко е окей .Какво общо има одита със спирането и бойкота на излъчването и рекета В БНР на св.костов

Добави коментар

Водещи новини