С 10 хил. дъбови фиданки по-зелена става Стара Загора през ноември

  • 25 септември 2019 19:05

  • 391
  • 1
С 10 хил. дъбови фиданки по-зелена става Стара Загора през ноември
© община Стара Загора

Стара Загора да е най-зеленият град в България, тази кауза стои зад обединените усилия на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, директора на Регионалната дирекция на горите инж. Петър Заяков, директора на Държавно горско стопанство - Стара Загора Иван Чергеланов и управителя на Спасителния център за диви животни "Зелени балкани" в Стара Загора Ивайло Клисуров. Четиримата обявиха инициативата на съвместна пресконференция днес.

"Решихме, че е необходимо да даде всеки своето за тази идея - така всяка година ще залесяваме по 10 хиляди фиданки, за да си отгледаме заедно гора в покрайнините на нашия град", сподели Живко Тодоров. "Ако всеки човек може да залеси по около 20 дръвчета, то това означава, че имаме нужда от около 500 доброволци, които да подкрепят каузата и да дойдат на 9 ноември, в района на "Магарешка поляна" по пътя за кв. "Дъбрава".

"През есента е най-подходящото време за залесяване. Ако всяка година добавяме по 10 хил. броя дървета, или повече, то след 10 години ще имаме наистина голяма нова гора", каза още Тодоров. Той благодари на инж. Заяков за безвзмездното осигуряване на фиданките и неспирните усилия да поддържат зеления фонд на общината.

Целият горски сектор изцяло подкрепя инициативата за създаване на дъбова гора на мястото на голия терен от 157 дка. Този терен е горял през 2007 година, и възстановяван през годините, но въпреки всичко страдащ ежегодно от пожари. Точно това е пример колко трудно е да създадем гора, уточни инж. Заяков. Той обясни, че в района има и други подходящи терени, около 365 дка, които очакват залесяване по различни програми.

"Чудесно е, че тук работим в синхрон и с идея да има повече широколистни гори в района. Ще участваме с доброволци и съдействие", каза и Ивайло Клисуров.

Последвайте канала на

Novini.bg
391 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Victory

2019.09.25 | 22:43

1

Всеки може да си отговори защо този терен гори всяка година- най-близкото място до квартала на 'ромите'-това са безплатни дърва за отопление.

Добави коментар

Водещи новини