Ген. Боцев: Динамичната среда на сигурност и промените в Алианса ускориха процеса на модернизация в Българската армия

  • 24 септември 2019 17:44

  • 405
  • 1
Ген. Боцев: Динамичната среда на сигурност и промените в Алианса ускориха процеса на модернизация в Българската армия
© Министерство на отбраната

„Динамичната среда на сигурност и промените в Алианса ускориха процеса на модернизация в Българската армия“. Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев пред журналисти след проведената днес, 24 септември, среща с председателя на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч.

Генерал Боцев изтъкна подписания договор със САЩ за придобиване на нови изтребители Ф-16 блок 70, както и положителното развитие на проектите за придобиване нова бойна машина за Сухопътните войски и на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили. „След закупуването и усвояването на новата техника ще бъдем в състояние да обмислим увеличаване на нашия принос към силите на НАТО с много висока степен на готовност“, поясни той.

В рамките на срещата бяха обсъдени променената стратегическа среда на сигурност и предизвикателствата, които се очертават от Изток и от Юг.

„Те поставят нови и по-високи изисквания към изграждането на отбранителните способности на НАТО“, посочи началникът на отбраната.

Сред дискутираните стратегически приоритетни за България и НАТО теми бяха сигурността и стабилността на Западните Балкани, адаптираното предно присъствие в Черноморския регион и дейностите на Алианса на Източното и Югоизточното направление, които значително допринасят за сигурността в региона.

„България дава своя принос към споделената съюзна сигурност в много и различни направления. В НАТО приветстваме вашите усилия да модернизирате Въоръжените си сили. Високо оценяваме приноса на страната ви към мисиите и операциите на Алианса“, категоричен бе председателят на Военния комитет на съюза.

Той подчерта стратегическата роля на българските Въоръжените сили в Черноморския регион с осигурените кораби за дейности по патрулиране. Главният маршал от авиацията сър Пийч изказа благодарност към страната ни за подпомагането на евроатлантическата ориентация на Западните Балкани, както и за помощта й като водеща държава в доверителния фонд на НАТО за Украйна в областта на медицинската рехабилитация.

В рамките на визитата си в нашата страна председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч проведе среща и със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Акцент в разговорите е поставен на приоритетите на отбранителната политика, сред които е изпълнението на целите за способности за колективната отбрана на НАТО.

Заместник-министър Запрянов посочи областите, които са ключови за постигането на успех в изграждането на способности за Българската армия и за въоръжените ни сили и следва да бъдат развивани. Това са отстояването, развиването и поддържането на бюджета за отбрана в рамките на 2% от БВП, превъоръжаването на Българската армия със съвременно въоръжение и техника, справянето с недостига и комплектоването на военните формирования и ангажираността в операциите на НАТО в борбата срещу тероризма.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
405 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Офицер

2019.09.24 | 18:23

1

Слуга!

Добави коментар

Водещи новини