Отиде си проф. Никола Георгиев

Отиде си проф. Никола Георгиев. "Неговата последна заръка е изпращането му да стане в най-тесен семеен кръг. Моля за разбиране и тишина". Това написа във Фейсбук съпругата му.

Никола Георгиев е български литературен критик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, публицист, общественик, преподавател, автор на десетки книги и любимец на хиляди студенти.

Роден е на 24 ноември 1937 г. в Казанлък. Завършва гимназия в София (1956) и българска филология в Софийския държавен университет (1961). Доктор е на филологическите науки с дисертация на тема "Цитиращият човек в художествената литература" (1995), професор по теория на литературата в Софийския университет (1995). Ръководител на Катедрата по теория на литературата към Факултета по славянски филологии (1991-1995).

Лектор е по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания. Чете лекции по обща теория на литературата и културата, поетика, реторика, анализ на литературното произведение, стихознание, фолклор, руска литература, литературознанието на 20-и век. Въвежда нови тенденции и подходи в интерпретацията на отделните творби.

Доктор хонорис кауза е на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Носител е на Хердеровата награда за литература (2000).

 Екипът на Novini.bg изказва съболезнования на близките на проф. Никола Георгиев

Коментари

  1. 2019.09.23 | 20:16

    Поклон, професоре! Вече няма като Вас!!! Имах щастието лично да Ви слушам и да разговарям с Вас! Останахте ЧИСТ до края си! Тих, възпитан, културен, не алчен...

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет