Емил Христов във Велико Търново: Независимостта е сплав от идеализъм, прагматизъм и зачитане на човешките права

Провъзгласяването на Независимостта се превръща в знаменателен исторически акт, който връща отечеството ни в орбитата на държавите с амбиции и бъдеще, каза в словото си на площад "Цар Асен" във Велико Търново заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов.

"Независимост не се откупува, казва тогавашния премиер Александър Малинов, написал текста на манифеста в царския влак от Русе за Велико Търново, и тия негови думи ще бележат единението на нацията и жаждата й за суверенитет по-силно и незаличимо от восъчните печати, скрепили пергамента на Манифеста", припомни Христов.

22 септември 1908 година увеличава усилията на народа да отхвърли завинаги оковите на васалната зависимост от султана, да бъде осъзнат, самостоен, значим, да гради бъднините си по собствена мяра и с достойнство да носи своята корона от тръни, каза още той.

Той заяви, че Независимостта е завещана ценност, която принадлежи на истински смелите и припомни думите на Каравелов, който казва, че трябва да се търси съвършената свобода, а не сянката от свободата.

Независимостта е сплав от идеализъм, прагматизъм и зачитане на човешките права, обобщи заместник-председателят на Народното събрание.

Тържествената заря - проверка в чест на 111 години от обявяването на Независимостта на България на площад "Цар Асен" във Велико Търново започна с "Шишмановия сигнал". Строят от пет представителни роти беше приет от началника на НВУ "Васил Левски" полк. Иван Маламов.

На площада в подножието на Царевец прозвуча текстът на Манифеста за провъзгласяване на Независимостта, прочетен на 22 септември 1908 година от княз Фердинанд.

В приветствието си кметът Даниел ПановДаниел ПановДаниел Димитров Панов е български политик, роден на 4 октомври 1967 година в град Велико Търново, посочи, че с Независимостта българският народ изразява своята категорична позиция, че не желае чужда намеса във вътрешните и външните й дела. "Слава, гордост, чест, достойнство - българска и търновска.

Тези чувства, които всеки от нас изпитва, днес - на 22 септември, са много силни и не могат да бъдат описани с думи. Те трябва просто да се изживеят,
има защо, и винаги ще е така, докато има българи по нашата земя", подчерта Панов.

Той припомни, че от Търново освободена България става национална държава, затова старата столица е символ на независимостта, държавността и българския дух.

Тържествената вечер продължи с тържествена заря и излъчване на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Коментари

  1. 2019.09.22 | 21:02

    Емил Христов във Велико Търново: Независимостта е сплав от идеализъм, прагматизъм , зачитане на човешките права и ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ.

  2. 2019.09.22 | 20:43

    "Независимост не се откупува, казва тогавашния премиер Александър Малинов"
    ЗАЩОТО КАКТО Е ИЗВЕСТНО, БЪЛГАРИТЕ МРАЗЯТ ДА СИ ПЛАЩАТ ДЪЛГОВЕТЕ, ЗАТОВА СИ ПЛАЩАТ ЗА ТАРИКАТЛЪКА ЖЕСТОКО

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет