Денят на Независимостта ще бъде отбелязан тържествено с участието на представителни военни формирования

  • 20 септември 2019 14:11

  • 337
  • 0
Денят на Независимостта ще бъде отбелязан тържествено с участието на представителни военни формирования
© Министерство на отбраната

Денят на Независимостта 22 септември ще бъде тържествено отбелязан в гарнизоните в цялата страна. На 21 и 22 септември в честванията по повод 111-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България ще участват представителни формирования от: Сухопътните войски, Военноморските сили (ВМС), Военновъздушните сили (ВВС), Националната гвардейска част (НГЧ), Съвместното командване на силите (СКС), Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“, Висшето Военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“.

Кулминацията на тържествените прояви е в град Велико Търново, където тържествата продължават три дни. На 22 септември от 19.30 ч на площад „Цар Асен“ ще се проведе тържествена проверка (заря), в която ще участва представителна част на НВУ. Преди нея курсанти от военния университет ще покажат строеви хватки с оръжие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

По-рано същия ден от 09.00 ч пред храм „Св. 40 мъченици“ ще бъде отслужен тържествен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и знамената на държавни институции. От 10.30 ч в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” започва военният ритуал по издигане националното знаме на Република България. След официалните слова и празничния благослов, ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. Курсанти от НВУ ще участват и в празнично шествие, което ще завърши с полагане на гирлянди на паметник „Майка България”.

В шествието ще се включат и участниците в ХІII-ия Международен фестивал на военните оркестри. В продължение на три дни Велико Търново е домакин на престижната и емоционална среща на военни духови оркестри от различни държави. В деня на Независимостта 22 септември от 12.30 ч пред сградата на „Български пощи“ във Велико Търново граждани и гости на града ще могат да се насладят на своеобразен шоу-спектакъл на участниците във фестивала с разнообразна емоционална програма: от военни маршове, до съвременни музикални произведения.

Символичен домакин на проявата е Фестивалният военен духов оркестър (в него влизат формациите на военния оркестър на НВУ „Васил Левски” и военният духов оркестър на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора). В ХІII-ия Международен фестивал на военните оркестри участват още Представителният духов оркестър на Сухопътните войски и Представителният оркестър на Националната гвардейска част. Чуждестранните гости са оркестърът на Републиканската гвардия на Алжир и Военният духов оркестър при Военновъздушна академия „Хенри Коанда” град Брашов, Румъния. На 23 септември от 09.30 ч на площад „Цар Асен“ отново ще има шоу-спектакъл на участниците в ХІІI-ия Международен фестивал на военните оркестри.

С церемонии по издигане на националния флаг на Република България, благодарствени молебени и тържествени ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта на Родината, ще бъде честван празничният ден 22 септември в градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Плевен, Казанлък, Асеновград, Белене, Свищов, Шумен, Сливен, Горна Оряховица, Благоевград, Враца, Чирпан, Елин Пелин, Сандански.

В Казанлък на 22 септември Военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще изнесе тържествен концерт. Ден по-рано, на 21 септември от 20.00 ч. по традиция в село Климент, Община Карлово, ще се проведе тържествената проверка (заря) в памет на героите.

В Русе в тържествените прояви ще участват военнослужещи от формирования на Сухопътните войски и ВВС.

Във Варна от 09.30 ч. започва ритуалът по тържествено издигане на националното знаме и молебен за България (на площад „Независимост”, пред сградата на Окръжен съд Варна). Участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от ВВМУ. От 18.30 ч. за граждани и гости на Варна ще има концерт на Представителния духов оркестър на ВМС на входа на Морската градина.

В Бургас от 09.30 ч. започва ритуал по тържествено издигане на националното знаме (пред Община Бургас на площад „Атанас Сиреков”) с участието на представителни части на ВМС, СКС и ВВС от гарнизона. След него представителна част на ВМС ще участва в ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на 24-и Черноморски полк пред Военен клуб Бургас.

В Созопол от 09.30 ч. представителна част на ВМС участва в церемония по издигане на националното знаме (в района на амфитеатър „Аполония“ и поднасяне на венци и цветя пред Паметната арка на загиналите във войните воини от Созопол.

В град Камено, Област Бургас, тържествено ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата Васил Левски с участието на представителна част на ВМС.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини