Вълци нападнаха стадата в Свиленградско

Увеличената популация от вълци в Свиленградско пали напрежение сред животновъдите, заради щетите, които нанася. Вълците обитават защитената зона "Сакар", но нападат стопанствата, съобщават на официалната си интернет страница от РИОСВ – Хасково.

От екоинспекцията алармират за основателни съмнения, че някои от стопаните на селскостопански животни прибягват до забранени методи за намаляване на вълчата популация, като залагане на отровни примамки. Като пример се посочва обстоятелството, че се наблюдава значителна смяна на партньорите при повечето от двойките царски орли, гнездящи в района, вероятно поради отравяне.

Две от десетте територии на царският орел в Сакар планина през тази година не са заети от двойки птици, което е особено притеснително, изтъкват от РИОСВ. Заради проблема инспекцията организира на 2 октомври среща в Свиленград с участието на широк кръг ведомства като Дирекцията по безопасност на храните, природозащитни организации, горско стопанство, полиция, прокуратура, засегнати животновъди и др.

На форума ще бъдат представени презентации по актуални въпроси от законодателството, международния опит, контрола и съвместните действия за предотвратяване използването на отровни примамки. Предвидена е и дискусия с цел споделяне на опит и идеи, свързани с конфликта човек – хищник и преустановяване на използването на отрови.

Коментари

 1. 2019.09.20 | 01:20

  mani izedaa ni tez gladove shopite

 2. 2019.09.20 | 00:56

  Да сложим край на обезлесяването и избиването на добитъка в България от българските властимащи!!! Крайно време е !!! Или ще видим последствията - като това!!

 3. 2019.09.19 | 19:09

  Стопаните нямат вина, че залагат отрова за вълците. Не може, да отглеждаш животни, с които преживяваш, заради големите пенсии, и вълци или мечки да ги изяждат. Държавата и природозащитниците да се справят с проблема така, че стопаните да живеят спокойно и да не се страхуват за живота си и животните си.

 4. 2019.09.19 | 18:51

  Еми като няма деве какво да ядат. В БГ всичко се унищожава и заменя с ГМО и химия.

 5. 2019.09.19 | 18:30

  Kayo nqma svinsko taka e... sega izbiite i valcite

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет