4 населени места са с ограничен достъп заради африканска чума

Заради потвърден първи случай на заразени с АЧС диви прасета на територията на община Сандански ограничават за поне месец достъпa в ловностопанските територии на ЛС "Сокол 1920" в Ласкарево, Мелник, Склаве и Хотово. Това съобщиха за БНР след заседание на Областна епизоотична комисия Благоевград.

На 200 кв. км. около констатирания случай е определена инфектирана зона.

"Забранява се достъпа и движението на физически лица, попадащи в инфектираната зона. Забранява се достъпа в ловно-стопанските територии, определени от Изпълнителната агенция по горите, в допълнителна заповед. Достъпът, престоят и преминаването в посочените райони се разрешава само на служители от Изпълнителната агенция по горите, РДГ-Благоевград, ЮЗДП-Благоевград, РИОСВ-Благоевград, РУ-Сандански, ОДБХ-Благоевград, Пожарна безопасност - Благоевград и Сандански, по повод изпълнение на служебните им задължения и прилагане на мерките за ликвидиране на болестта при спазване на мерки за биосигурност", каза д-р Михаил Бащавелов от Комисията.

В забранените територии неотложни дейности на лица, които нямат отношение към прилагане на мерките за предотвратяване на заболяването и ликвидирането на болестта, могат да се извършват само след съгласуване и разрешение на Областната епизоотична комисия и под контрола на ДГС-Сандански. При неспазване на заповедта, нарушителите подлежат на санкциониране.

"Инфектираната зона ще бъде обозначена със забранителни табели, служителите са предупредени, въвежда се биосигурност на автомобилите и служителите, които ще влизат в района при изпълнение на преките им задължения. Забраната няма да попречи на снабдяването на населението с дърва за огрев", подчерта инж. Дамян Дамянов - директор на Югозападното държавно предприятие.

"С ловците нямаме проблем, проявяват дисциплинираност. Една от основните задачи е чрез ловуване да бъде намалена числеността на популацията на дивите прасета. Нашата задача е да убедим хората, че всяка отстреляна дива свиня трябва коректно да бъде обработена и пробите да се предоставят на ветеринарните власти", каза още инж. Дамянов.

Коментари

  1. 2019.09.18 | 10:43

    Някой да е видял лабораторните резултати с входящ номер, подпис и печат на референтната Българска лаборатория с очите си? Да не говорим, че според Европейските закони трябва да се потвърди и от външна чужда лаборатория Германия, Испания.
    Не и няма да види,защото няма никаква зараза. Болестта е в парламента там е заразата.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет