Тържествени церемонии и многобройни културни събития за Деня на София

  • 16 септември 2019 16:44

  • 413
  • 0
Тържествени церемонии и многобройни културни събития за Деня на София
© Pixabay

На 17 септември, вторник, по повод Деня на София от 10.00 часа Столичният общински съвет ще проведе тържествено заседание, на което ще бъдат връчени звания „Почетен гражданин на София”, „Почетен знак на Столичната община” и на „Значка на София”.

От 11.30 ч. пред църквата „Света София” ще се проведе Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града.

В 17.30 ч. пред Народния театър ''Иван Вазов'' започва концерт на Софийския духов оркестър.

От 18.30 ч. в Народен театър „Иван Вазов” ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на тазгодишната Специална награда за изключителни постижения и принос в националната култура е примата на българската музика Лили ИвановаЛили Иванова Лили Иванова е родена в гр. Кубрат. Завършила е медицински техникум във Варна, а по-късно работи. БНТ1 ще излъчи церемонията по награждаването от 22.00 часа.

В 20.30 ч. на площад „Княз Александър I” започва грандиозен аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг „Градски вибрации 140 ВРМ (140 удара в минута)”, организиран от Столична община и Фондация „Културни перспективи” в партньорство с Министерство на образованието и науката. Входът е свободен.

Регионалният исторически музей – София ще открие в 13.00 часа постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика” в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика” – в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария Луиза” №2. На площ от 6 хиляди кв.м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и произведствено-търговски функции. Съпътстващата програма включва детски образователни ателиета и изложба с фотографии от процеса на археологическите проучвания.

На празника на столицата в кино G8 Cinema стартира проектът „Особен поглед“ – панорама на филми на жени режисьорки в българското игрално кино – поредица от прожекции (по две на ден – от 17.30 ч. и от 19.30 ч.), придружени с дискусии, на филми на български режисьорки. Проектът е дело на „Адела Медия” и е финансиран от Програма „Култура“ на Столична община.

От 17.00 ч. в парка „Заимов” ще се проведат празничен танцов спектакъл и карнавално шествие.

В 18 ч. започва концертът за деня на София в район „Искър“. Той ще се състои в парк „Езерото“ и ще бъде с участието на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет „Българи“, танцов състав „Алгара“, представителен мажоретен състав „Светла“ и младата народна певица Валентина Шерденкова.

В парк „Младост“ в ж.к. Младост 3 от 19 ч. започва празничен концерт с участието на Валерия Войкова от 125 СУ „Боян Пенев“, Diva Dance School, Стоименка Недялкова, Недялко Недялков и Петър Миланов – солисти от оркестъра на БНР и ансамбъл „Филип Кутев“.

Кино „Кабана“ ви кани от 18:30 ч. на концерт на група “Rewind“, който е част от проекта „Акустични следобеди“, финансиран от Столична програма „Култура“.

През целия празничен ден е свободен достъпът за посетители на Зоологическа градина – София, парк-музей „Врана”, Регионален исторически музей – София и Софийската градска художествена галерия.

Организация на движението за провеждане на официална церемония за Деня на София на 17.09.2019 г.

Забранява се престоят и паркирането, както следва:

- От 07.00 часа до приключване на мероприятието на 17.09.2019 г. на:

- северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август”;

- северната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „11-ти август” и ул. „Дунав“;

- ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и пл. „Св. Александър Невски”.

От 08.00 до 18.00 часа на 17.09.2019 г., с изключение на автомобилите на служителите на общинска администрация и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент” на:

- пл. „Николай Гяуров”;

- ул. „Московска” между ул. „Г.С.Раковски” и бариерата на английското посолство.

От 08.00 часа до приключване на мероприятието на 17.09.2019 г. да се забрани влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „11-ти август”.

Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението.

Последвайте канала на

Novini.bg
413 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини