Кръстовден e!

  • 14 септември 2019 06:56

  • 3631
  • 4
Кръстовден e!
© Булфото

На 14 септември Православната църква почита църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.
 
Според църковното предание Света Елена - майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към Светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех. Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях бил възкресен наскоро починал човек. Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Йерусалимска църква.

След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 година. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.
 
У нас в навечерието на Кръстовден хиляди поклонници се събират в местността Кръстова гора в Родопите, за да се помолят за здраве.

В народните поверия се казва, че срещу Кръстовден всички молитви ще бъдат чути, защото в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко искрено желание.
 
По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. На този ден най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен кръстова пита, украсен с голям кръст по средата. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. Хората дори вярвали, че празникът, който по стар стил се отбелязвал на 27 септември, поставя началото на есента и денят и нощта се кръстосват (изравняват). От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се "осветява" семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

На 14 септември имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кристина, Кристиан, Кънчо.

Калина Христова
3631 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
YZYN YROD ! ! ! ! ! ! ! ! !

2019.09.15 | 01:31

4

S TAIA MRASNA YSTA MOZAKA TI MIRI6I YROD ! ! !

!

2019.09.14 | 10:27

3

Спрете се! Замислете се! Само глупости и простотии пишете! Празник е! Бог да прости греховете ни! Честит имен ден на празнуващите!

Да бъдат разпънати на кръст

2019.09.14 | 08:05

1

богопротивните безродни седесарски уроди Костов, Бисеров, Софиянски, Цветанов, Тиквов и техните бандити.

Позитански смрад

2019.09.14 | 08:24

2

Комундел не намесвай баце Бойко с вашите червни боклуци,забравил си Рада дълбоката и Гнома.Бсп+Дсб..открийте разликата,няма такава.Смрадове позитански.

Добави коментар

Водещи новини