Дилема пред перничани – да се къпят или да дишат!

  • 12 септември 2019 15:40

  • 1470
  • 0
Дилема пред перничани – да се къпят или да дишат!
© фейсбук, булфото/архив/

Днес в Перник могат да си „честитят” баня след седмичен режим, поради решение на местната ТЕЦ, която спря парното на жителите на емблематичния миньорски град. Това пък стана, защото РИОСВ откри тонове слама, която наричат „биомаса”, която горели в ТЕЦ-а примесена с въглища. Преди 7 дни за пореден път перничани изпищяха от отровната смрад, която системно ги мори, но изглежда вече са станали резистентни на отровите, които дишат.

Няма никаква новина в отдавна известния факт, че големите градове не само у нас, но и навсякъде по света са „арестанти” на мръсния въздух. С този проблем се борят много глобални организации, но засега без особени успехи. По данни на Световната здравна организация /СЗО/ за Стария континент, най-замърсен е въздухът в градовете от Централна и Източна Европа, а в частност - нашата мила татковина води в срамната класация. Този проблем съществува отдавна, но едва преди 2 години започна публичното му обсъждане. Тогава стана ясно, че страната ни е  първенец в Европейския съюз по смъртни случаи, причинени от замърсения въздух. Стана ясно, че фините прахови частици (ФПЧ) са причина за преждевременната смърт на близо 13 хиляди българи - това показват данните на Европейската агенция по околна среда.

Днес в ефира на Нова тв бе обявено, че започва пускането на 4-и парогенератор на пернишката ТЕЦ Република, съобщи самият изпълнителен директор Любомир Спасов. Той поясни, че „Топлофикация” Перник е изпълнила предписанията на РИОСВ и сламата се изнася от дружеството. Щели да я карат в Сливен. Тези дни може да очакваме и хората оттам да бъдат поставени пред перверзната дилема – кое е по-добре - да дишат чист въздух или да имат топла вода да се къпят и перат. Този ненормален нашенски проблем се случва в 21 век и това, меко казано, е странно.

Служителката от регионалното подразделение на Министерството на околната среда и водите в Перник Анелия Дренска поясни пред Нова тв, че местната „Топлофикация” е едно от многото предприятия, проверявани във връзка със сигнали за замърсявания на въздуха. Продължават проверките и на други дружества. В ТЕЦ „Република” ще има 24-часови дежурства на служители на местната РИОСВ. Според перничани, след временното спиране на двата генератора на пернишката топлофикация въздухът над града се е изчистил.

Няма защо да се шикалкави и отрича, че в последните дни се надигна страшен, но справедлив вой срещу горенето на отпадъци, които се докарват от Италия, в няколко ТЕЦ-а в страната. По този повод се активизираха и чиновниците от ековедомството, които незнайно защо и как, ама винаги успяват да замазват скандалните случаи, когато стане някой гаф и се замърсява въздуха и околната среда.

Вие някога да сте чували признание за откровен гаф, направен от някого в тази посока?! Надали. Защото т.нар. контрольори, които ние, гражданите, издържаме са му намерили цаката и винаги се оправдават с някакви тъпи предписания и прочее нищонезначещи документи на хартия. На чиновническия фронт в МОСВ явно винаги всичко е спокойно, защото не са изправени пред шантавата алтернатива дали да се изкъпят днес, или да дишат смрад на бакелит и др.. като перничани.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1470 0

Свързани новини

Водещи новини